Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2016-12-26

Bra kollegor är viktigt


Inlägget har följande kategorier:

Mitt namn är Sofia Boman och jag jobbar som psykolog på Häktet Göteborg sedan fyra år tillbaka. Jag minns tydligt den dag för snart fyra år sedan när jag kom hit för anställningsintervju. En kall januaridag med lite snöflingor i luften. Jag var i god tid och stod och väntade lite småhuttrande utanför personalingången.

När det drog över tiden med tio minuter började jag bli orolig att jag stod på fel plats och väntade. Jag gick runt till andra sidan av häktet, men efter att ha stått där en stund gick jag tillbaka. Då när jag svängde runt hörnet var jag nära att krocka med min blivande kollega Jonas Pang. Ett stort leende och ett hår som stod åt alla håll. Vi undvek en krock och skrattade båda gott. Det blev början på ett tre år lång intensivt samarbete som kollegor här på häktet. I våras lämnade Jonas Kriminalvården efter tio år, för arbete inom kommunen. Men i denna vecka fick jag till min stora glädje möjligheten att arbeta med honom igen.

Funderingar på tåget hem från Stockholm:

Till vardags är det häktet Göteborg som är min arbetsplats. Det är där jag tillsammans med mina närmsta kollegor, som i skrivande stund är psykolog Arezo, ungdomspsykolog Hannes, PTP-psykolog Gunnar och våra tre psykologkandidater Hannah, Beatrice och Kristin håller i olika former av behandlande samtal med klienterna och i handledning med olika personalgrupper. Nu sitter jag dock på tåget hem från Stockholm, efter att ha varit uppe och hållit i en tvådagars utbildning tillsammans med min tidigare kollega Jonas Pang. Vi fick med relativt kort varsel förbereda dessa dagar, så det har varit ett intensivt arbete. Mycket diskuterande och bollande mig och Jonas emellan, innan vi fick ihop det slutliga materialet vi ville använda oss av. Som ni kan se på bilden så passade vi även på att jobba lite på hotell, kvällen innan sista dagen. Så nu känner jag mig lite trött och ser fram emot att få sova i min egen säng. Samtidigt är jag uppfylld av nya intryck och tankar som har kommit till mig under dessa dagar, vilket gör att jag inte somnar på tåget som jag först hade trott. Att få utbilda, handleda och jobba med olika typer av behandlande samtal innebär alltid ett stort förtroende. Ett förtroende som jag aldrig vill ta för givet, utan fortsätta att känna mig ödmjuk inför. Att få ta del av klienters livsöden, kollegors svårigheter och framgångar, att få möjligheten att lära ut något nytt. Alla dessa saker gör att jag själv hela tiden lär mig nya saker och utvecklas i mitt arbete. Genom att utbilda andra kan jag se med nya ögon på gammal kunskap. Varje dag känns som en möjlighet att lära sig något nytt.

Till sist vill jag bara säga: Var rädd om era kollegor - de är oftast värda mer än guld. Vi hörs!

/Sofia