Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2016-12-27

Det är söndagskväll


Inlägget har följande kategorier:

Det är söndagskväll. Solen börjar krypa ner bakom bergsryggen. Vi är på väg att landa i Kisumu, Kenyas tredje största stad. På väg ner mot landningsbanan omges vi av höga, skogsklädda berg och rakt framför oss glimmar Lake Victoria i den afrikanska kvällssolen.

På plats i Kisumu finns redan Gunilla Green från frivården i Malmö. Tillsammans med Elisabeth Edström ska hon under kommande vecka utbilda 20 kenyanska kollegor från både fängelser och frivårdskontor i Motivational Interviewing. Dock är Elisabeth gravt försenad, drygt ett dygn, på grund av krångel i Amsterdam. Vi, Petra och Stefan, ska parallellt med MI-utbildningen utbilda 20 chefer i ledarskap.

Måndagen börjar traditionsenligt med öppningsanförande från höga chefer inom båda departementen. Sedan en bön och utbildningen startar. Att hålla ledarskapsutbildningar i Kenya är lite av en utmaning. Många av cheferna har studerat ledarskap på hög nivå och har därmed den teoretiska basen. Tillämningen är emellertid lite ojämn beroende på vissa grundförutsättningar och personliga initiativ.  Vi kopplar därför hur de som chefer kan implementera, stötta, följa upp och utvärdera de metoder och nya tekniker/färdigheter som deras medarbetare utbildas i. Som exempelvis i detta fall får cheferna baskunskap i vårt program inkluderat Motivational Interviewing och förslag på hur de kan arbeta med ägarskap och långsiktig hållbarhet. Vi gör utbildning så interaktiv som möjligt och inkluderar teorier om olika ledarskapsstilar och hur man kan motivera sin personal.

Elisabeth och Gunilla utbildar i MI i rummet bredvid. MI är ett förhållningssätt och en metod som initialt verkar passa bra i den kenyanska kriminalvården. Deltagarna är nyfikna och intresserade av att ta till sig ny kunskap. De kopplar det de lär sig till tidigare erfarenhet och utbildningen är uppskattad, mycket tack vare att vi har tillgång till våra begåvade experter från Sverige.

Tidigare har vi i huvudsak utbildat i Nairobi. Det verkar vara stor skillnad mellan Nairobi och övriga landet. Kanske beror det på att i Nairobi rumsterar tusentals internationella aktörer med stora plånböcker. De verksamheter som finns i huvudstaden får sin personal utbildad i en helt annan omfattning än ute i landet dit ytterst lite av de internationella aktörerna lägger sina utbildningar och insatser. Därför känns det extra angeläget att börja implementera vårt program utanför Nairobi. Det först steget är taget, två utbildningar på en vecka och mottagandet från deltagare och chefer mycket positivt.

Dock finns det läbbiga malariamyggor i Kisumu. Hjärnmalaria är inte att leka med. Men det finns också profylax och en magisk utsikt över Lake Victoria.

/Stefan & Petra