Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på gänget från frivården Västervik.

2016-12-14

Frivården Västervik–första inlägget


Inlägget har följande kategorier:

När vi fick frågan om att blogga för Kriminalvården och frivården hoppade vi alla på tåget rakt av. Kul! tänkte vi.. Tills vi insåg att det här med att skriva om vår verksamhet inte var lika lätt som vi först trott. Med detta första inlägg vill vi kort berätta om oss och vår verksamhet. Framöver hoppas vi kunna ge Er alla en inblick i vårt arbete och vår arbetsmiljö.

Vi är ett stentufft gäng om fem ordinarie frivårdsinspektörer, (snart) två vikarier, två administratörer och en kriminalvårdsinspektör.

För Er som inte vet vad frivårdens arbete innebär är vår förhoppning att Ni genom vår blogg ska få en djupare inblick i detta framöver. Lite kort kan vi berätta att vi, bland mycket annat, gör personutredningar (yttranden inför tingsrättsförhandlingar) med förslag om påföljder, vi verkställer fängelsestraff genom fotboja, vi genomför riskbedömningar avseende specifikt partnervåld och sexualbrott men även avseende allmän kriminalitet och våldsbrott. Eftersom vi är ett litet kontor med ett stort upptagningsområde har vi såväl en geografisk uppdelning som en funktionsuppdelning.

Vi har ett extra fokus på ungdomar, som Miriam och Jonathan jobbar med. Arbetet som ungdomshandläggare innebär bland annat mer samverkan och tätare möten med ungdomarna. Ibland innebär det även mer värk i mamma- och pappahjärtatL

De flesta av de klienter som sitter i fängelse kommer en dag att komma ut på det som kallas för villkorlig frigivning och övervakning. Malin och Ulrika är de handläggare som bäst planerar för, och verkställer, deras övervakning. Eftersom Kriminalvårdens motto är ”Bättre ut” arbetar de även med att klienter med särskilda behov ska få mellanlanda på ett behandlingshem, halvvägshus eller liknande innan de ska hem och stå på egna ben.

Många av Er har säkert hört talas om samhällstjänst, ”community service”! Det är frivården som planerar för och följer upp sådana påföljder. Det kan till exempel innebära att Ulf, the master of samhällstjänst, får åka ut till en lerig ridklubb en regnig fredagseftermiddag för att se till att hans klienter är på plats.

Det kan inte vara lätt att komma till frivården utan kriminalvårdserfarenhet, som vår vikarie Linda gjort. Hon har kastats in i myndigheten som är kungen av förkortningar. Frivårdens arbete innebär, förutom förkortningar, att lära sig att vara relationsskapande samtidigt som arbetet innebär myndighetsutövning. Det gäller att vara kritisk och analytisk men även följsam och mottaglig för klientens behov. Sist men inte minst gäller det att inte lita på att dagen ska sluta som det var tänkt. Det kallar vi utmaning!

Kriminalvårdsinspektören då, ”le boss”, vad gör han? Ja, det frågar vi oss faktiskt också iblandJ Men det vi vet är att Thomas lugnar oss när vi blir uppjagade, han bjuder ofta på fika och arbetar hårt med att uppmuntra oss och berömma vårt arbete! När han inte är ute på resande fot och går på möten förstås! Sist men inte minst, eller egentligen först och sist, har vi våra administratörer. De tar emot alla ärenden och de är också de som lägger sista handen på dem innan de lämnar kontoret. Däremellan jobbar de också med allt mellan himmel och jord!

Det är dock inte bara vårt arbete som utmanar oss. Vi brukar även ha en ny utmaning för varje månad. Vi hoppas att Ni ska vilja vara med på dessa utmaningar framöver!!!

Med vänliga hälsningar

Frivården Västervik, denna gång genom Miriam Kindh