Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-04-05

En vanlig dag på frivården


Inlägget har följande kategorier:

Som vanligt kommer jag till frivården strax efter 07:30. Förväntningarna är stora. ”Idag kommer nog alla klienter som är kallade”. Första stopp efter inloggning är kaffeautomaten. Lite koffein är aldrig fel och jag får möjlighet att växla några ord med mina kamrater innan vi kör igång. Lite koll på tavlan – vem är här idag? Är det någon som ska iväg på tjänsteförrättning?

Jonatan, som har haft en veckas semester åkte direkt efter ledigheten till Göteborg. Jonatan är ungdomshandläggare och går nu sista delen av en utbildning som riktar sig mot just dessa handläggare. Miriam är tillbaka efter en skidresa. Hon kom till jobbet utan något gipspaket, vilket är bra.

08:30. Första inbokade besöket. Ingen kom! Tanken var att vi skulle sätta upp mål inför övervakningsåret. Får istället ta tag i en av alla personutredningar jag har på gång. Det är många nu.

09:00. Fika. Mycket surr runt fikabordet. För en gammal man som vill ha lite lugn och ro i tillvaron är det inte en miljö som främjar kontemplation :)

10:00. Personutredning. Inte heller denna klienten kom. Är inte helt förvånad då jag känner klienten sedan många år. 

10:15: Telefonsamtal med en klient som suttit häktad. Hen blev släppt igår då åtalet lagts ner. Då kan det bli aktuellt med den kontraktstvårdsutredning vi redan påbörjat.

10:30-12:00. Telefonsamtal med åklagare, häkte samt klient. Lite PU (personutredning) - skrivande och samtal med kollegor som kommit in på mitt kontor.

12:00-12:45. Lunchmat som sonen lagat. Chili con carne. En lite promenad i det finna vädret tillsammans med några kollegor.

13:00-13:15. Samtal med frivårdschefen och kriminalvårdsinspektören om ett besvärligt ärende.

13:15-14:00. Telefonsamtal med klient, behandlingshem, klientens sponsor om en eventuell placering på ett behandlingshem.

14:00-15:00. Personutredning. Klienten kom!!

15:00-16:00. Krimstics-samtal. Sessionen handlade om att klargöra roller för vad som förväntas av klienten och vad som förväntas av mig som frivårdsinspektör.

16:00-16:42. Journalskrivande. Det gäller att så snart som möjligt fylla i allt som ska fyllas i. Syns det inte i journalen så har det inte hänt något.

16:42. Hemgång efter en vanlig dag på frivården.

/Ulf Jönsson, frivården Västervik