Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-08-15

Att göra det som får en att må bra


Inlägget har följande kategorier:

Ett vanligt tema i många av de samtal jag har med klienter som sitter häktade är att prata om saker som får dem att må bra. Vad har de haft för intressen tidigare i livet? Vad har det funnits för saker som de varit engagerade i, som de brunnit för och som de älskat att göra?

För många klienter är tiden som häktad ett stort mörker och det blir lätt att de börjar se på både sitt förflutna och sin framtid som enbart negativ. Att de bara är en kriminell, en missbrukare, psykiskt sjuk eller någon som måste låsas in och isoleras.  Klienten kan då fastna i ett tankemönster som gör att deras psykiska mående hela tiden försämras. De ser på sig själva som enbart onda och värdelösa och att deras omgivning kanske skulle må bättre om de inte fanns.

Jag frågar ofta klienter vad de gör för att vara snälla mot sig själva och med detta menar jag vad de gör för att själv må bra. Inledningsvis tycker nog de flesta att det är en lite konstig fråga, vara snäll mot sig själv, är det inte viktigast att vara snäll mot andra människor? Självklart är det viktigt att vara snäll mot andra människor, mot sina vänner, sin familj, föräldrar och barn, nära och kära. Men inte på bekostnad av att det inte blir någon energi eller tid över för en själv. Jag tänker ofta på säkerhetsgenomgången på flygplan, ta först på dig själv syrgasmasken innan du försöker hjälpa någon annan. Vi behöver tillföra mentalt syre till oss själva genom att vara snälla mot oss själva, genom att göra saker som får oss att må bra.

När vi mår bra är det lättare att börja tänka positivt, att tycka om oss själva och att vilja göra gott för andra människor runtomkring oss. Min upplevelse är att de allra flesta av klienterna jag möter, oavsett grad av kriminalitet, missbruk, psykisk ohälsa och tidigare trauman, behöver hjälp med att tänka kring hur de kan vara snällare mot sig själva. De kan handla om gamla intressen, en idrott som man älskade att utöva, en betydelsefull relation som tagit slut men man skulle vilja återuppta igen, platser i världen som man drömt om att besöka eller en utbildning som man alltid velat gå. Det kan också handla om perioder i livet när klienter har mått mycket bra både fysiskt och psykiskt. Långa perioder när kriminalitet, missbruk och psykisk ohälsa inte varit närvarande i deras liv. Hur var det då? Hur gjorde du för att hålla upp med drogerna så länge? Vad var drivkraften som gjorde att du inte begick några brott på så många år?

Detta blir olika ingångar i samtalet om hur klienter kan tänka mer positivt om sig själva och se att de har en egen kraft och förmåga att förändra sin situation, att de har lyckats förut och de kan göra det igen. Men att det kanske krävs att de fokuserar på sig själva och lägger tid på att fundera över vad de kan göra för att må bra. Att de är snälla mot sig själva.

Sen är det ju naturligtvis inte bara klienter på häktet som skulle må bra av att vara lite snällare mot sig själva, både i tanken och i handling. Jag tänker att vi alla mår bra av att göra saker som vi tycker om och att det får oss att i större utsträckning bli på ett mer positivt sätt mot vår omgivning. Bilden högst upp i inlägget är tagen på ett café jag besökte under min semester i Portugal när jag passade på att vara snäll mot mig själv. Jag hoppas att ni också fått möjlighet att fylla på med mentalt syre under sommaren.

Med vänlig hälsning
Sofia Boman