Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-08-07

Grabbarna från Husby och Tensta räddade min Almedalsvecka!


Inlägget har följande kategorier:

Idag är jag åter i tjänst efter fem veckors skön ledighet!

Första veckan tillbringade jag på Gotland under Almedalsveckan. Jag har tidigare besökt Visby men aldrig varit där under den spännande veckan. Min stora nyfikenhet väcktes av de omtalade politikernas tal som jag såg fram emot att höra på plats. Annie Lööfs tal, som mestadels handlade om värderingar, var det enda politiska intrycket som fastnade hos mig.

Vädret och klädseln hos de flesta män och kvinnor i Almedalen förde tankarna till semester på Saint Tropez eller tennisturneringen i Båstad.  Jag gick runt hela dagen och försökte att förstå vad som lockade makthavare och näringslivseliten till ön under denna specifika vecka. 

Under första kvällen träffade jag av en slump kriminalvårdens chefutvecklare i folkmängden. Senare på kvällen kom jag också i kontakt med stabschefen som upplyste mig om kriminalvårdens program. Dagen därpå deltog jag i två seminarier som stod på dagordningen för Kriminalvården.

Efter att ha varit på diverse montrar med stressade talare som höll anföranden under stökiga former kom jag till Lojsta Wisby Strand Congress & Events där Kriminalvården höll hus. Det var en nästan fullsatt konferenslokal som andades lugn och ro. ”Vilken lugn och vilken seriös debatt” kommenterade min fru, som själv hade deltagit i några stökiga paneler med näringslivet.

Seminarium med Mona Frank, Pepe Boorodjeni och Nils Öberg

På scenen stod Kriminalvårdens GD Nils Öberg och Pepe Boorodjeni från Fryshuset Husby som debatterade om kriminalvårdens nya strategi mot organiserad brottslighet. Jag blev rätt så imponerad av Pepes vältaliga exposé om den svåra verkligheten och konsekvenser som följer en gängmedlem som valt att gå ur ett gäng möter. Han pratade om den kriminella subkulturen där anseendet är det enda man har kvar att skydda. I lokalen satt jag bakom Ortens favoriter, unga killar och tjejer som arbetar ideellt för att göra Tensta till en tryggare och bättre förort. Gruppen deltog aktivt och stärkte debatten med konkreta upplevda exempel. Ortens favoriter och representanter från Husby visade ett aktivt deltagande även under seminariet om brottsoffersluss för relation- och sexualbrottsdömda. Jag upplevde att det var en inkluderande debatt med externa parter, vilket ökar trovärdighet för Kriminalvården och skapar förutsättningar för att lyckas med våra insatser.

Ortens favoriter

Det var det jag minns mest från Almedalen och det höjde statusen för eventet!

 

Jacques Mwepu
Anstaltschef