Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-08-18

Kenya håller andan i valtider


Inlägget har följande kategorier:

Tisdagen 8 augusti år 2017 hölls det val i Kenya. Det är internationellt uppmärksammat och det känns som att hela världen håller andan.

Valet har påverkat vardag och verklighet i Kenya. Alla är avvaktande och det är spänt under den till synes lugna ytan. Det är svårt att prata jobb med sina kollegor. Innan samtalet är klart är det inne på valet. "Var det riggat eller inte?", ”borde inte Mr Odinga ge upp och erkänna sig besegrad snart?”, ”nu får det vara nog avseende korruption och dåligt ledarskap, det är dags för en president som bryr sig om folket”. Alla har en åsikt och som i valet är det ungefär hälften som stödjer sittande president Mr Kenyatta och den andra hälften oppositionsledaren Mr Odinga.

När jag landade på Jomo Kenyatta International Airport på lördagskvällen dagarna innan valet kändes det tydligt att något var annorlunda. Tullpersonalen som normalt brukar slita upp väskor och kolla om man försöker ta in otillåtna föremål i landet tittade inte ens på strömmen av resenärer, utan stod i grupper och pratade politik. Taxichauffören var ovanligt pratsam. Han var övertygad om att det skulle bli ett skifte men att Mr Kenyatta kommer att använda sig av alla till buds stående medel för att behålla makten, ”det kommer att bli bråk”. Det var helt tomt på den annars så stökiga Mombasa Road. Det kändes som att jag körde in i en spökstad där bara de som inte har möjlighet hade stannat kvar. I syfte att ta det säkra före det osäkra hade majoriteten av invånarna flytt huvudstaden och kurat ihop sig i sina ursprungshem i byarna och mindre städer.

På söndagen hämtade jag hundarna som vistats på boarding-kennel en bit bortanför Machakos, 9 mil från Nairobi. Sedan åkte vi tillbaka till spökstaden, inhandlade mat och övriga förnödenheter som vatten och Tusker för minst en veckas total isolering. Jag ringde några samtal till kenyanska kollegor och kollade läget. Hälften trodde att det skulle bli lugnt, andra hälften att det kommer att bli stökigt. På måndagen, dagen innan valet, åkte jag ner till Prison Headquarters i syfte att träffa lite folk och diskutera projektet. Men som en magnet av bibliska proportioner drogs samtalen in på valet och risken för protester och våld. Till och med han som körde hissen blev ofrivilligt involverad i diskussionerna.

Efter det var det små rörelser utanför hemmets trygga mur, vakter och elstängsel. Korta promenader till Stina och arbetet med årsrapporten. Ut och gå eller springa med hundarna i närområdet. Stora svarta hundar är bra följeslagare när man är ute och rör sig. En säkerhetsdetalj som gör att jag faktiskt kan vistas utanför hemmet trots valtider. Det var i princip helt dött ute. Inga bilar syntes till och de få människor som jag och hundarna mötte var lika avvaktande som jag själv. Det var spänt. Känslan var kanske densamma som soldaterna hade under första världskriget då de låg i skyttegravarna och oroligt inväntade att granaterna skulle börja regna ner på dem. Det är lugnt nu men det kommer att smälla. Exakt när, från vart eller i vilken omfattning vet vi inte. Men det kommer att smälla! Bara att kura ihop sig och hoppas på det bästa.

Nyheterna jag får kommer från svensk media. Det inhemska nyhetsflödet är långsamt, svårt att begripa och saknar trovärdiga fakta. Så när människor har blivit skjutna eller det har varit oroligheter i slumområdena är SVT och DN snabbare att rapportera om vad som hänt än internetsidorna på Kenya Daily News eller Standard. Det känns märkligt. Kanske för att jag inte fattar var man ska leta. Men mer än en gång har jag, efter att ha lyssnat på svenska nyheter, berättat för vakterna eller andra Kenyaner som jag känner i grannskapet om händelser relaterade till valet som de inte hört talas om. Trots att de konstant lyssnar på nyhetssändningarna. Lite undrande blir man allt.

Hela valveckan och helgen efter arbetar jag och Stina med årsrapporten. Sitter på Mageta Road i Stinas hus och det känns tryggt och säkert. Vi försöker få koll på vad som händer, får rapporter från våra chaufförer, kollegor med flera. Det är tydligen lugnt eller inte särskilt lugnt, beroende på vem man pratar med och vart de vistas.

Det är inte svårt att förstå den märkliga stämningen i Kenya. Valet 2007 slutade i katastrof och över tusen människor dödades i oroligheterna efter valet. Anklagelser om valfusk och uppvigling från höga ledare eldade upp stämningen i stora delar av landet och de som har det sämst blev i vanlig ordning lidande. Människor dog, landet blödde och det tog lång tid innan Kenya kunde fokusera på framtiden igen. Valet 2013 blev betydligt lugnare mycket tack vare ändringar i konstitutionen och att man tillsatte en oberoende valkommission samt införde nya rutiner som skulle garantera en säkrare valprocess. Emellertid ses valet år 2013 som ett mellanval av många kenyaner. Valet år 2007 var våldsamt och förödande för landet och man gjorde ändringar för att förhindra samma sak år 2012 (valet sköts sedan upp till mars år 2013). Dessutom höll sig befolkningen medvetet lugna beroende på att de inte ville gå igenom samma trauma en gång till. Många kenyaner anser med andra ord att årets presidentval kommer att bli en indikation på hur framtidens val i Kenya kommer att bli. Lugnt eller våldsamt? Demokratiskt eller inte? Inte konstigt att stämningen upplevs som avvaktande.

I måndags kväll landade fru och son. De stannade i Sverige tills en vecka efter valet. Trodde att det skulle vara lugnt och att allt var löst, men i går meddelade oppositionsledaren att han ska gå till högsta domstolen. Resultatet från den elektroniska rösträkningen och den manuella stämmer inte överens enligt Mr Odinga och hans supporters. Oppositionsledaren anser att valresultatet var riggat och att Kenya inte är en riktig demokrati och ett förlorat land om inte man respekterar folkets vilja, det vill säga att det var han som vann valet. Med andra ord kanske oroligheterna slutar i domstolen, på samma sätt som valet år 2012. Å andra sidan kanske det bara har börjat. Det är bara att avvakta och se.

Konflikten är helt intern och i huvudsak kopplad till de två presidentkandidaterna och deras anhängare (vilket i praktiken är samma som etniciteterna Kikuyu och Luo). Det finns ingen synlig aggression riktad mot biståndsarbetare, européer eller andra utlänningar. Som boende i Kenya gäller det att ha omdöme och planera, inhämta information och göra kvalificerade realistiska gissningar. Och stanna hemma eller vistas i områden där säkerheten är hög och distansen till oroshärdarna är betydande. Precis som man alltid måste göra här i Nairobi.

/Stefan