Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar två anställda på Buena Vista bakom en grön äldre traktor.

2017-12-18

Johan - Produktionsledare


Inlägget har följande kategorier:

Johan får en specialtur till Buena Vista genom klippiga bergen

Jag kunde inte annat än jubla över mina dagar - att få spendera den på, vad som för mig är, riktig hemmaplan. Förutom att denna hemmaplan då är större i både yta och antal djur är betydligt fler. Guiden från dagen innan, Jim Heaston, var en av mina handledare och till skillnad från gårdagen blev diskussionerna både djupare och mer givande. Med ca 1200 getter, 800 mjölkkor, 350 vattenbufflar, 900 hästar samt uppfödning av fåglar och fisk har anstalten skapat förutsättningar för god sysselsättning för de intagna. Men även odling av chili och småverkstäder. Jag fick även möjligheten att se Colorado Department of Corrections training camp för utländska fängelser och butiken där produktionen från anstalten säljer sina produkter.

Getter

Jag fick även åka till Buena Vista för att titta på deras verksamhet. För att ta sig dit behövdes en biltur i nästan två timmar genom de klippiga bergen. En helt magisk vacker natur, där man kunde skåda rådjur, dovhjort, mufflonfår och bison.
Väl framme möttes de av Mr Casey Hibbs som visade stolt visade upp läderverkstaden där ca 30 intagna jobbade. Tillverkningen gällde främst sadlar till ridhästar, man hade en linje där man gjorde standardsadlar, men man gjorde även specialbyggda.
Ett otroligt hantverk! Priset på en sadel var mellan ca 9000 och 35000 kr. Man gjorde en massa tillbehör som grimmor och sadelväskor men också bälten handväskor mm.

Utöver sadelmakeriet fanns det också en träindustri, metallindustri och en lackverkstad.
Därefter över till fiskodlingen som var nystartad. Där odlas forell till restauranger från rom till färdig produkt där fisken levereras levande i tankbil.

Sadlar gjorda i läderverkstaden

Handledare nummer två, Mr Caleb Moore mötte upp på måndagen. Ett annorlunda koncept än vad vi har hemma i Sverige. Här sköter de intagna allt från att upprätta säljordern via tillverkningsorder, kapnotor, montering och utleverans till kund. De intagna sköter även utbildningen av nya klienter som placeras i verkstaden. Man tillverkar främst kontorsmöbler till delstaten. Men också utställningsmontrar mm till den öppna marknaden. Anstalten förfogar över en modern maskinpark med bl. a CNC-maskiner 3D-skrivare. Det mest fascinerande var 3D-skrivaren där man bygger anpassade fixeringar för olika typer av frakturer, som tillåter att man kan duscha och klia sig. Man kan också ta av det för röntgen eller annan behandling och sätta tillbaka det igen.

Reflektioner som man slås av den goda stämningen och att alla verkligen jobbar för att få en hög kvalitet och tar jobbet på allvar. Alla dagar avslutas med visitering av intagna innan de gick tillbaka till sina avdelningar. Inga sura miner och kommentarer utan en helt självklar och naturlig rutin för samtliga.

Sista dagen för mig spenderades i Juniper Valley med träindustrin tillsammans med Caleb. Tid ägnades ute i verkstaden med intagna som monterade möbler och tid lades även på att observera när de designade montrar till en smyckesbutik. Senare gick de genom metallindustrin där de bygger celler som är färdiga med toalett och sängar allt i stål. Man tillverkar också containers "which are bear proof", samt beslag och underreden till skrivbord mm för träindustrin. Sen över till glasfiberverkstaden där gör man stora tankar för fiskodling samt reningsutrustning till dessa. Dagen avslutades med en sista runda på jordbruket med Tony där de kollade på maskiner och bevattning.
Samt pratade om förutsättningarna för odling och andra jordbruksfrågor.

Bassänger - Juniper Valley

 

Sammanfattningsvis - en mycket givande och lärorik skuggning. Där både stort som smått kommer att tas med hem till Sverige. Oerhört tacksam över möjligheten att få uppleva detta och tacksam mot de som välvilligt tog emot mig med öppna armar.

//Johan