Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Solig bild på en parkering med berg i bakgrunden.

2017-12-19

Karin får testa på arbetet på fältet - del 1


Inlägget har följande kategorier:

Karin - frivårdsinspektör ...som till vardags träffar klienter på ett kontor. Helt plötsligt blev arbetsvardagen en helt annan.

Som del av arbetsuniformen skulle en skyddsväst provas och senare då användas. *gulp* Nog för att förkunskap fanns att deras Parole Officers (POs för klienter som är ställda under övervakning vid frigivning) är beväpnade och bär utrustning för potentiella våldsamma situationer, men när det helt plötsligt blev verklighet så infann sig en känsla av nervositet...

Första intrycket av Parole Office - fokus säkerhet för invånarna i Colorado Springs! Kvällen innan detta första arbetspass för mig var Halloween - och det innebär att de gör hembesök till samtliga sexualförbrytare ställda under övervakning i deras upptagningsområde och morgonens första samtal mellan personalen var att reflektera över detta. De hade under dessa hembesök kontrollerat att samtliga klienter var hemma, att de inte hade några lampor tända, inget godis att locka till sig barn med etc. Halloween anses vara en högriskhögtid, eftersom många av deras klienter har förgripit sig på just barn, kanske inte som nödvändigtvis har skett genom att barn knackar på deras dörrar, men ändå. Lite senare under veckan visar det sig att en av dessa gjorde motstånd när personalen kom hem till honom - och påstod att de inte har rätt att bara klampa in. Vilket inte riktigt stämmer med verkligheten. Samma dag övervakningen påbörjas, skriver klienterna på en blankett där de intygar att de förstått vad som gäller under övervakning, och då är det en stående husrannsakan bland en av dessa punkter. Redan här slås jag har insikten att våra arbeten skiljer sig åt till stor del. Men imponeras av deras tydliga struktur och ramar. Det är inte så mycket till gråzoner och tolkningar.

Parole Officer Alondra Gonzalez var utsedd handledare för de kommande dagarna och här har vi en ung kvinna med ordentligt skinn på näsan. Det visar sig senare att alla dessa POs på kontoret har det. Deras POs har samma mandat som poliser i USA - inte så konstigt i och för sig, med tanke på att de genomfört Police Academy under sex månader och därefter DOCs (Department of Corrections) interna Training Academy för nyanställda under fem veckor. Därefter färdiga för tjänstgöring som Parole Officer. Dock är det många som har högskoleutbildning med inriktning kriminologi eller liknande. DOC möjliggör att studier genom att utbildning på universitet är avdragsgillt för de anställda.

PO(Parole Officer) - office

Denna första förmiddag spenderades på flera olika ställen i Colorado Springs - bland annat jail (som är vår motsvarighet av häktet). Här sitter klienter (eller Offenders som de kallas här) som väntar på rättegång, att de ska lösas ut via borgen eller de som väntar på att höras av Parole Board (Övervakningsnämnd). Kanske även av fler anledningar, men det är fortfarande svårt att lägga hela pusslet i deras olika verksamheter. Dessvärre fick jag inte ta med mig någon kamera in i dessa lokaler...

Field work
Under eftermiddagen åkte så skyddsvästen på - det var det dags för arbete på fältet. Situationen var sådan - en klient hade inte kommit till kontoret i samband med att han frigetts från anstalt, för möte enligt överenskommelse - sagt och gjort - dags att leta upp honom. Eftersom majoriteten av deras klienter som kommit ut efter avtjänat fängelsestraff har fotboja med gps kan de följa sina klienter live via både dator och telefon. Nåväl - vi gav oss ut i två bilar och efter lite snurrande i ett bostadsområde kunde den förlorade klienten siktas. Bilarna formerade sig så att flyktvägen skulle begränsas för honom, men det blev ett mycket lugnt gripande. Han muttrade att han hade försökt ordna skjuts till kontoret där han skulle träffa sin PO - men blev inte så... kan det vara så att vi hört den förut även i Sverige? Redan här uppvisas tydliga skillnader mellan våra system. Omedelbar konsekvens av att inte komma till ett möte. Han åkte helt enkelt tillbaka till jail - där han nu får vänta på möte med Parole Board inom 30 dagar. Han hann inte mer än ut förrän han åkte in igen. Några timmar i frihet var det han fick denna gång.

En av anledningarna till dessa omedelbara reaktioner från deras POs beror på att de har en tydlig skyldighet att reagera omedelbart. I det fall en klient inte följer de tydliga regler (som de signerar) som kommer med övervakning vid frigivning - och i samband med det begår brott. Då kan Parole Officers hållas ansvariga för att de inte ha skött sitt arbete. *gulp* Nog för att vi har skyldigheter att rapportera misskötsamhet i Sverige, men det är av helt annan dignitet än här. Att en statligt anställd kan ansvarig för vad någon annan gör (eller inte gör för den delen)?! I dessa här fall människor som har som historik av att begå brott...., nog för att vi ibland kanske borde vara lite tuffare i våra konsekvenser vid misskötsamhet inom svensk frivård - så är ju detta inte vägen att rekommendera, i mina ögon. Visserligen är det en åtgärd som sällan (kanske aldrig) används, men eftersom det står inskrivet i lagtext innebär det att deras tjänstemän har jour dygnet runt. De frivårdsinspektörer som arbetade på kontoret i Colorado Springs uppgav att de arbetar ca 60-70 aktiva timmar i veckan.

Karin med skyddsväst

Under skuggningstiden har många och långa diskussioner förts kring vilka enorma skillnader det är mellan våra arbetsuppgifter med klienter efter frigivning. De förfasas över att vi inte bär några vapen över huvudtaget – " I got my voice, and I got my physique" – vilket kanske inte är så mycket att hänga i julgranen... De skakar på huvudet åt mig.... Samtidigt som jag förfasas över att de bär vapen. Å andra sidan, med arbetsuppgifter att göra hembesök, och därtill arrestera klienter som inte följer de direktiv som finns när de har övervakning, så är det troligtvis en förutsättning att de bär vapen. De hembesök som görs är ju inte hos de städade lågriskklienterna direkt. Just när det gäller deras tjänstevapen så fördes det diskussioner i kulisserna att försöka få till en träningssession med mig på deras träningsbana, men av olika anledningar blev det inte så. Jag vet inte om jag drar en suck av lättnad eller besvikelse...

//Karin