Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på ett hus där Probation Officers gör ett hembesök.

2017-12-20

Karin får testa på arbetet på fältet - del 2


Inlägget har följande kategorier:

Karin fortsätter följa Probation Officers och tar en klient på bar gärning.

Ute på stan igen...

Vi begav oss iväg för att söka upp en klient i hans hem (bild ovan). Två bilar, fyra personal, plus jag. Min chaufför "förhörde mig" om var jag skulle befinna mig när de kom fram till huset och hur jag skulle agera.
"Jag stannar bakom bilen och avvaktar tills ni fått kontakt, gör en bedömning av situationen och kan därefter följa med er in."
"Yes, you got it!"
Klienten som är dömd för våld i nära relation har ett register som visar på ett tydligt mönster av våldsamheter. Han är inte hemma, men en släktning i hans familj är. Efter en stunds utfrågning lämnas huset, med budskapet – "call 911 if you see him, we want him booked!"

Vidare till nästa kontroll – med anledning av uteblivet besök. Denna gång dagen innan (han valdes ut eftersom han inte är känd för att vara våldsam). Hans gps visade att han befann sig i en butik som säljer verktyg och diverse andra maskiner - viss skepsis väcktes eftersom just denna herre uppgett att han inte har vare sig inkomst eller arbete. Han rörde sig under sökandet i en hastighet som med största sannolikhet var en bil - även detta en aktivitet som inte borde ske. Tagen på bar gärning en liten stund senare med skägget i brevlådan - eller mer exakt, med två stora maskiner på pantbanken för att få ut pengar till vad som enligt honom skulle vara till hyran. Det visade sig i slutändan vara så att denna herren med största sannolikhet producerade egna checkar... ärendet är lämnat vidare till utredare för ekonomisk brottslighet med risk för att ett långt fängelsestraff väntar.

Pawn shop - säljer verktyg och maskiner

Innan detta ingripande gjordes även ett annat hembesök. Denna klient hade under den senaste veckan inte skött hanteringen av sin gps, eftersom den laddat ur vid tre tillfällen. Sagt och gjort, hembesök och konfrontation. Tre bilar med totalt fem officers, plus jag, gav sig av till hans hemadress. Stor försiktighet vidtas innan forced entry, jag håller mig lite i bakgrunden för att inte utsätta mig själv för fara och för att de ska kunna sköta sitt arbete. Efter kontroll av hus och trädgård forceras dörren (utan att den för den delen skadas) och de ger tecken att jag kan kliva in i huset även jag. Tre individer i huset, som visar sig vara klienten, hans kusin och hans mor. Klienten ligger, till synes, och sover i en fåtölj. Han lyssnar inte till de uppmaningar som ges att ställa sig upp, trots att röstnivån på instruktionerna är på pass höga att han torde vakna. Ett snabbt ingripande och klienten ligger på golvet med handfängsel. Efter lite tumult tas han med till bilen för vidare transport till jail. Eftersom handfängslet inledningsvis satts något hårt, görs ett försök att lossa på dessa. Men klienten lyssnar inte på instruktioner och börjar krångla och skriker "police brutality", han läggs försiktig ner på marken för att han ska lugna ner sig. Det slutar med att han tas in i bilen, utan att bojorna lossats eftersom han visat motstånd, för att avrunda ärendet. Väl på plats i jail vill han göra sken av att personalen slängt ner honom på marken och att han slagits medvetslös i samband med detta. Nja, riktigt så illa var det ju inte. Ett imponerande ingripande, som i mina ögon inte kunde anses som någon annat än korrekt enligt föreskrifter. Sen att det är långt från min egen arbetsvardag är ju en annan sida av det hela.
Jag har, ska jag villigt erkänna, haft dålig koll på hur deras verksamhet är uppbyggd - men jag hade förstått att deras frivårdare är uppdelad i två olika roller. Efter alla studiebesök och även diskussioner på detta kontor inser jag att de har Probation Officer som tar hand om skyddstillsyn - deras verksamhet lyder under deras Court - och svarar inte alls under DOC (Department of Corrections). Parole Officer - handlägger ärenden som har övervakning vid frigivning. Det finns inget enhetligt system när det gäller beslut om övervakning - men övervakning (såväl skyddstillsyn som efter frigivning) kan vara från 1-5 år. Eller för evigt om vi pratar om sexualförbrytare (i många fall). Att försöka förklara rätts/kriminalvårdssystemet i Colorado i denna text är svårt - det är rörigt och svårt att överblicka. Tre veckor är inte tillräckligt för att kunna förstå det helt och hållet, men en mycket god inblick har jag fått. Och när vi väl kommer hem och har tid att reflektera och i lugn och ro lägga pusslet kanske det landar ännu mer.

En av eftermiddagarna spenderades även i rätten, flertalet PO skulle vittna i ett ärende där de gjort ett hembesök i april 2017 och konstaterat att klienten brutit mot överenskommelsen han skrivit på vid starten av övervakningen. Klienten hade överklagat beslutet om arrestering med den starka övertygelsen att frivårdarna inte hade läst upp hans Miranda Rights för honom på ett sådant sätt som de förväntas göra. Även om just denna process i sak (rättegångsförfarandet) är likvärdig den hemma i Sverige, så var det fascinerande att lyssna och se det live. Hur slutade det då? Domaren beslutade att låta ärendet gå vidare till en rättegång - för detta var vad de kallar preliminary hearing - ungefär som en för-rättegång. Man kan väl tolka det som att han gick på personalens linje.

// Karin - frivårdsinspektör

Miranda warning - You have the right to remain silent...