Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på promenadgården omringad av murar på Colorado Territorial Correctional Facility.

2017-12-08

Tisdag - 31/10 - de sista gemensamma tourerna


Inlägget har följande kategorier:

Så närmare en timma efter utsatt tid kom vi fram till Colorado Territorial Correctional Facility. En anstalt om byggdes 1871

Vi har ju sedan innan berättat om det oerhört lömska och kraftigt varierande vädret. Det var visserligen kyligt igår, men idag väntade snö och halka. Vi lämnade hotellet 30 min innan tänkt avfärd för att ha marginal ner till Canon City. Det räckte tyvärr inte. Halvvägs dit fastnade vi i en bilkö, som visade sig vara orsakad av en seriekrock med sju bilar inblandade. Så närmare en timma efter utsatt tid kom vi fram till Colorado Territorial Correctional Facility. En anstalt om byggdes 1871, och som idag kan ta emot knappt 900 intagna. Deras fokus är att bland annat ta emot klienter med medicinska problem, såväl fysiska som psykiska. En hel del av de intagna är väldigt gamla och behandlas för slutskedet av livet. Det värmer att se hur de yngre intagna har som arbetsuppgift att ta hand om de som har behov för det. Trots långa strafftider finns en medmänsklighet mellan männen vi ser på gården och på avdelningarna. Just denna insats/program går under namnet Offender Care Aids (OCA).

Colorado Territorial Correctional Facility - färgkodade celldörrar

De som är pigga nog för jobb - vilket de flesta ändå är - kan arbeta i bland annat deras plåtindustri. De gör samtliga nummerplåtar till samtliga bilar i Colorado, såväl de ordinarie som de är specialbeställda. 8 000 plåtar stansas för hand (med en maskin) - varje dag! Varje dag! Dessutom gör de 4 000 skyltar till motorcyklar varje dag. Så varje år gör de intagna 2 000 000 skyltar. I övrigt kan sägas att samma typ produktion i anstalter görs i 45 av USAs 50 stater. Vi drömde och suktade alla tre efter att ha en egen skylt med vårt eget namn instansat…. Med det gick tyvärr inte eftersom samtliga skyltar räknas in.

Colorado Territorial Correctional Facility - tillverkade nummerplåtar

Kraftiga obehagskänslor kom när vi fick gå upp till det som en gång i tiden var Death Row. Fram till 1932 användes hängning som metod. Den sista fången som avrättades var Luis Monge 1967 genom gasning. Cellerna på plan fyra i detta hus används inte längre för intagna, utan enbart för träning av personal (nej, inte träning gällande utförandet av dödsstraffet, utan traditionell träning av incidenter). För närvarande är det tre intagna i Colorado som sitter på Death Row, men eftersom Governor John Hickenlooper har gett dessa uppskov kommer några avrättningar inte att under hans år som Guvernör. Dessutom, eller å andra sidan, är det problematiskt eftersom läkemedelsföretagen inte tar fram några nya doser av den injektion som behövs för avrättning och de doser som finns har passerat bäst-före-datum. 

Jag kan nog tala för oss alla tre när jag påstår att det kröp kalla kårar längs ryggen på väg ner från dessa lokaler, med all rätt. Men, innan vi lämnade Sverige för denna resa fick vi ju i uppgift att diskutera just dödsstraffet. Vi landade i ett konstaterande att strafftider som överstiger fysisk möjlighet att överleva är kanske ännu värre - intagna som inte ser några som helst möjligheter att komma ut, har ju inget att förlora på att bete sig som - ursäkta språket - skitstövlar. Och många av de vi pratat med bekräftar våra misstankar.

Gammal tidningsartikel om medias besök i avrättningsrum

Förresten, här är den anstalten där vi ”äntligen” fick se de traditionella gallerdörrarna. På samtliga andra anstalter där vi varit har det varit helgjutna dörrar. Men här har vi dörrar som är av den gamla skolan, men de har även valt att måla dörrarna på vissa avdelningar. Vi trodde att färgkoderna var för att lugna de intagna, men det visade sig att färgkoderna var för att enkelt kunna identifiera var i lokalerna det blir tumult, när det blir så.

Fängelse dörr av gamla skolan

Colorado Territorial Correctional Facility - fler färgkodade dörrar

Sista studiebesöket för dagen - och även för resan - väntade denna eftermiddag. Fremont Correctional Facility. En anstalt som tillsammans med fem andra anstalter, ligger på East Canon Complex i Canon City, vilka ligger innanför stängsel på ett område av 5500 acres - dvs dryga 2225 hektar. Det är ett sjukt imponerande område. Rundturen på denna plats skulle ske utvändigt. Vi funderade nog lite alla tre - vadå utomhus? Ska vi se en hel massa stängsel bara? Vi kunde inte ha mer fel! Här sker produktion av mjölk från kossor, getter och bufflar. De har vildhästar de tar emot för att tämja, de har stora längor med fiskar, de har åkrar för majsodlingar, äppelodlingar, vindruvor och mycket mer. Här var det inte bara jordbrukaren som var imponerad!! Samtliga hade ögon stora som tefat! Och Jim Heaston - vilken underbar guide vi hade under dessa timmar! En störtskön Texasbo som tyckte att frivårdaren inte var tillräcklig hårdhudad - jag fixade inte riktigt att vara inne i de olika lokalerna som huserade de lite ”udda” dofterna. ”You need to send someone tough next time” med glimten i ögat. Nåväl, jag valde att språka med de intagna istället - betydligt tryggare. 

Buffalo - bufflar

Växthus Fremont

Hästar Fremont

Kvällen avslutades så småningom på nästa burgarhak - Five Guys!!! Vi kan ju helt enkelt konstatera att amerikanarna kan det här med burgare! 

//Karin, Glenn och Johan