Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-02-21

Vad gör vi på kansliet?


Inlägget har följande kategorier:

Att jobba på kansliet som administratör låter säkert för många jättetråkigt, att vända papper hela dagarna, men det är inte alls tråkigt, så därför tänker jag berätta lite om vad vi på kansliet har för uppgifter på frivården. Lite nu och lite i kommande inlägg.

Vi är två administratörer som jobbar på kansliet och vi har delat upp våra sysslor för att enklare ha kontroll på turerna runt alla ärenden, för kontroll krävs det. Inget får gå fel när man jobbar med människor.

En av mina största och mest tidskrävande uppgifter är Övervakningsnämnden (länk) i Kalmar län. Klicka gärna på länken så kan ni själva läsa mer om vad Övervakningsnämnden har för funktion i rättskedjan. Och jag rekommenderar att ni läser, för det är få som vet att det finns en övervakningsnämnd och vilken funktion den har.

Handläggarna får anmäla sina ärenden till mig så kallar jag klienter till nämnden. Ibland sitter klienten på häkte och då får jag kontakta häktet för att se att det fungerar med länk hos dem. Efter mötet är det mycket pappershantering och beslut som ska registreras och skickas till myndigheter och klienter. Ibland kan nämnden begära att klienten omhändertas om han eller hon inte har kommit på övervakningsnämnden möten som de har kallats till, då måste polisen få besked om det. Ännu viktigare är om nämnden beslutar att en klients begäran om omhändertagande ska hävas, då måste polisen få besked om det med en gång så att inte någon blir frihetsberövad som inte ska vara det.

Eftersom Kalmar och Växjös frivårdskontor också ingår i Övervakningsnämnden så har jag ett tight samarbete även med deras händläggare. All denna kontakt med människor sätter lite extra krydda på tillvaron.

Det finns nog en orsak till att man hamnar på en sådan här post i livet, man måste bara älska pappersarbete och ha en liten smula kontrollbehov.

Frivården Västervik/ Maivor