Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-01-11

Fältbesök och trafik


Inlägget har följande kategorier:

Fältbesök är en fundamental del av vårt arbete. Att följa upp och stötta dem som utbildats inom ramen för vårt program, samt föra samtal med lokala chefer om hur de på bästa sätt kan implementera och använda sig av sin personals nyförvärvade kompetens, är nödvändigt för att uppnå ”Sustainability and Ownership”. Dock, det finns ett stort aber.

Trafiken i Nairobi får Essingeleden en fredag kl. 8 att framstå som en smekning. Det är helt packat med fordon av alla de slag och det bökas och stångas och frustas i varenda korsning och rondell.

Det gör logistiken till en tidstjuv av hiskeliga mått. Att ta sig från Prisons Headquarters och till Nairobi West Prison eller Nairobi Remand and Allocation Prison är på kartan hur enkelt som helst. Slå in adressen på Google Maps och den säger att det tar typ 12 minuter. Ha! Glöm det. Kan ta flera timmar.

Så som idag, när jag tillsammans med min kollega Mike Ng’ang’a, hade planerat att besöka ett par fängelser för att följa upp hur det går med implementeringen av risk- och behovsbedömningar var relationen trafik/besök ungefär 3/1, d v s tiden i knäpp trafikmiljö blev tre gånger längre än själva besöket. Innebar att vi bara hann med ett fältbesök istället för planerade två. Väl hemma och man snyter sig får man upplevelsen av att det är koldamm man andats hela dagen och inte luft. Standardförfarande i Nairobi.

Man får stå ut med trafiken. Besöken på fängelser och frivårdskontor är viktiga. De som utbildats behöver input/stöttning och vi behöver få feedback. Har de som utbildats fått förutsättningar att arbeta med det de utbildats i? Ser ledningen nyttan av de nya metoderna och börjat använda den nyförvärvade kompetensen i att utveckla verksamheten? Gör det någon skillnad som är en skillnad eller är vi helt fel ute och försöker införa något som inte fungerar i det Kenyanska sammanhanget? Det enda sättet att få en bild är att besöka fängelserna och frivårdskontoren. Samtala med personal, ledning och fångar. Titta i akter och förhöra sig om det verkligen tror att detta är något för framtiden. Vi följer upp både strukturerat och mer informellt. Vissa anstalter och frivårdskontor behöver mer besök och uppföljning än andra, beroende på mängder av faktorer som generell arbetsbörda, överbeläggning, avsaknad av externa donatorer m.m.

Denna dag ett besök. Får ta Nairobi West Prison i morgon, fredag. Ut och brottas bland 2 miljoner fordon igen. Men sedan blir det helg.

/Stefan Eriksson

 Bilden är tagen utanför Nairobi Remand and Allocation Prison i Nairobi. På bilden syns Moses Ngunjiri och Lawrence Ojwang. Båda prison officers och utbildade i Risk- och behovsbedömningar.