Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-07-07

Att bryta isoleringen


Inlägget har följande kategorier:

Som psykolog träffar jag ofta de klienter som har svårast att klara av isoleringen, klienter som har hög ångest, får panikångestattacker, som sedan tidigare lider av olika typer av psykisk ohälsa, nedstämdhet, depression, missbruk av olika slag, självskadebeteende och självmordstankar.

Över midsommarhelgen reste jag tillsammans med familjen till Östersjöns mest isolerade ö – Gotska Sandön. Efter tre dagar av härliga naturupplevelser, långa promenader genom tallskog, mycket sol och tre mil av sandstränder, var det dags att åka hem igen. Då kom beskedet att färjan var inställd på grund av att det blåste för mycket. Vi skulle vara tvungna att stanna kvar tills vinden minskade och enligt väderprognosen skulle det dröja några dagar. Tanken på att vara isolerad på en öde ö dök oundvikligen upp i huvudet. Vatten fanns ju gott om på ön, men det fanns ingen mat att köpa. Vad skulle vi äta och när skulle vi få åka hem igen?

För de allra flesta av klienterna som jag träffar på Häktet Göteborg är isoleringen från mänsklig kontakt det som de upplever som det allra svåraste med häktningstiden. Varje klient har rätt till en timmes promenad om dagen, men om man sitter med restriktioner, som många gör fram till tingsrättsförhandlingen, så spenderar de större delen av dygnets övriga 23 timmar ensamma i sin cell.

Att arbeta isoleringsbrytande blir därför det viktigaste arbetet på häktet, att försöka skapa så mycket mänsklig kontakt som det går. Detta är inte en enkel sak då klienterna är många och kriminalvårdarna som arbetar på avdelningarna har många arbetsuppgifter som ska hinnas med under en dag.

Att sitta ner för ett längre samtal hinns sällan med, istället blir det kortare kontakter under loppet av dagen i samband med matutdelning, promenadsläpp eller när klienten ringer på stentofonen och söker kontakt. En del klienter ringer väldigt ofta på och söker kontakt.

Som psykolog träffar jag ofta de klienter som har svårast att klara av isoleringen, klienter som har hög ångest, får panikångestattacker, som sedan tidigare lider av olika typer av psykisk ohälsa, nedstämdhet, depression, missbruk av olika slag, självskadebeteende och självmordstankar. I dessa samtal är det ofta mycket känslor som behöver komma ut, både av ilska och ledsamhet och i bästa fall leder känslourladdningen till att ångestnivån kan minska. Relativt ofta säger klienter att även om isoleringen från andra människor, att inte få prata med sina föräldrar, sin fru eller sina barn, att inte få träffa dem är en fruktansvärd upplevelse, så har den gett dem tid att tänka efter. Isoleringen gör att de inte kommer undan sig själva och sina egna tankar och känslor. Den kris som det innebär att vara isolerad kan ibland öppna upp för möjligheten att fundera över hur man mår, upptäcka vart man befinner sig, vilket kanske gör att klienten inser att den vill arbeta med att förändra sin situation.

Flera av klienterna jag möter säger att det aldrig tidigare funderat på att prata med en psykolog, men att de tankar och känslor som väcks under isoleringen gör att de tänker om, att en psykolog kanske är precis den person som de vill prata med.

Så hur gick det med min isolering på Gotska Sandön? Även om den var ofrivillig så var jag i gott sällskap och har svårt att tänka mig en vackrare plats att bli isolerad på. Jag fick möjlighet till att vandra ytterligare några timmar på stränderna, titta på de mäktiga vågorna som rullade in och uppe i den höga fyren fick jag både njuta av den vackra utsikten och känna på vindens krafter. Jag hade det bra, nödprovianten och den frystorkade maten smakade helt ok, kaffet räckte hela vägen och efter ytterligare två dygn kom färjan till allas stora glädje.

När jag la stenarna på bilden tänkte jag på dem jag mött under mina år på häktet och på att det viktigaste arbetet vi gör är att bryta isoleringen.

Trevlig helg!

/Sofia Boman, psykolog på häktet Göteborg