Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-07-31

Fem år sedan HBTQ-föreningens startskott


Inlägget har följande kategorier:

År 2012 var vi sex tappra personer som gick i Stockholms Prideparad med Kriminalvården, varav tre krävdes för att bära banderollen. Året därpå var vi över 100 personer, inklusive flera högt uppsatta chefer. Hur många blir vi år?

Vi var en liten skara år 2012. Det var eldsjälar som drev paraddeltagandet framåt, snarare än myndigheten. Inga högt uppsatta chefer deltog. Vi sex medarbetare, som deltog det året, såg hur andra myndigheter deltog med hundratals medarbetare med deras högsta chefer i spetsen. Vi undrade hur det var möjligt, att Sveriges fjärde största myndighet med (då) drygt 9 000 medarbetare, kunde ha en så skral representation på Sveriges största Pridefirande?

Ur diskussionerna, mellan oss, den där lördagen i augusti år 2012 föddes idén om en HBTQ-förening i Kriminalvården. Vi kände ett jävlar anamma att något måste hända inom vår myndighet. En av deltagarna, som är handlingskraftig som få, formulerade ett brev till generaldirektören som samtliga sex Prideparaddeltagare skrev under och skickade iväg. Brevet handlade om vilka problem vi såg i Kriminalvården, med homo-, bi- och transfobi, svårigheter med att vara öppen som HBTQ-person i myndigheten och vad vi tyckte behövde göras för att förändra detta.

Svaret lät sig inte väntas på. Samma månad fick vi svar från generaldirektören och samtliga sex paraddeltagare kallades upp till ett besök i Stockholm, med gd Nils Öberg och de flesta av de dåvarande högsta cheferna i myndigheten. Där fick vi berätta om våra erfarenheter och idéer. Cheferna ställde frågor och kom med egna förslag på åtgärder. Gd var tydlig med att det här inte var frågor som skulle drivas av eldsjälar, utan något som myndigheten skulle ta ansvar för.

Vi lämnade mötet med hopp om förbättring men med en känsla av att det inte räckte – vi behövde något där och då; ett stöd för andra som befann sig i en utsatt situation och som kunde bevaka att det som hade sagts vid mötet omsattes i handling. I april år 2013 hölls det första årsmötet för Kriminalvårdens HBTQ-förening. Jag och flera av de andra sex paraddeltagarna valdes in i styrelsen.

Hände det något då, med alla de där fina orden på mötet med gd? Jo då. På Pride år 2013 tog Kriminalvården plats med eget tält i Pride park, där vi pratade med besökare om svensk kriminalvård. Vi inhämtade synpunkter om vad Kriminalvården kan göra bättre ur ett HBTQ-perspektiv. Vi stod på scen i Pride house, där vi anordnade ett seminarium om Kriminalvårdens nystartade arbete med HBTQ-frågor. Vi var som sagt över 100 deltagare som representerade Kriminalvården i Prideparaden. Nils Öberg var, som lovat, på plats, liksom flera andra högt uppsatta chefer. Och det gjorde skillnad för mig och säkert för många andra.

Givetvis kan vi inte luta oss tillbaka, det finns ännu enormt mycket att göra på HBTQ-fronten i Kriminalvården. Men att visa hur många utav oss som står upp för homo- och bisexuella, transpersoner och queera personers rätt att finnas och vara sig själva på lördag i Stockholm är en bra början (eller fortsättning). Så hur många blir vi?

Gabriella Boijsen

Styrelseledamot i Kriminalvårdens HBTQ-förening