Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-06-21

Forskningsstudien ”Yoga på anstalt” presenterades


Inlägget har följande kategorier:

Forskare, föreläsare och deltagare med erfarenhet från olika delar av samhället där man använder sig av yogas positiva effekter för att påverka hälsan samlades på en konferens i mars. Vår forskningsstudie ”Yoga på anstalt” presenterades genom forskaren Nora och Eva, pensionerad yoga inspiratör och samordnare.

Två yogisar med erfarenhet av krimyogan berättade också sina historier och erfarenheter av att yoga på anstalt. Här kan du läsa mer om konferensen ”Yogans hälsoeffekter – en alternativ väg ur missbruk och beroende”.

 

I mars anordnades en konferens av Forum för forskning om läkemedels- och drogberoende vid Uppsala universitet, initierad av professor Fred Nyberg som också är ledamot av Vetenskapliga Rådet inom Kriminalvården.

Med utgångspunkt från vår yogastudie presenterad av docent Nora Kerkes och Fred Nybergs positiva hållning till yoga som ett viktigt komplement i behandlingsarbete vävdes programmet kring de faktiska resultat som olika yogainsatser har påvisat.

Göran Boll som grundat Mediyoga berättade om sitt arbete med yogan inom Landstinget, och Ulf Wallgren som tidigare varit journalist arbetar nu enbart med yoga och han berättade om hur det har förändrat hela hans liv från en mycket stressad tillvaro på Rapportredaktionen.

Starkast engagemang blev det när Krimyogan presenterades och de tidigare klienterna Tony Pustinen och Niclas Krigsman delade sina erfarenheter hur yogan varit avgörande som drivkraft för att ta till sig andra behandlingsinsatser.

Tony Pustinen fann yogan på anstalten Skänninge och är idag utbildad yogalärare med egen yogastudio och åker landet runt som yogalärare på olika behandlingshem.

Niclas Krigsman vittnade om den förvandling som skedde i den grupp han tillhörde på anstalten Johannesberg när de upptäckte yogans kraft och hur de åtta år senare fortfarande träffas regelbundet. Studier i alla ära men röster från verkligheten blev det djupaste avtrycket från en mycket lyckad konferensdag som Annika Dopping skickligt höll samman.

Klicka här för att komma till krimyogans forskningsstudie.

 

/Maria och Eva