Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-06-20

World Elder Abuse Awareness Day


Inlägget har följande kategorier:

Idag var jag, Mr Yuma och Amos på väg till Prison College för att diskutera hur vi ska inkorporera vår utbildning i Dynamic Security i deras utbildningsplan för nyanställda. Mötet blev med kort varsel flyttat till imorgon. Omfall (igen). Inställda möten är vardag. Känns ibland som att åka med statens järnvägar när det antingen är för kallt eller för varmt.

Vi beslutar att ta nästa veckas inplanerade besök på Langata Women Prison och Nairobi West Prison istället och göra lite uppföljningar av hur implementeringen fungerar avseende Bangkok Rules och Risk- och behovsbedömningar samt provtrycka lite idéer om ägarskap med lokal nivå. Några korta telefonsamtal och ut i trafiken. Slutar med att jag dansar med andra besökare, personal och kvinnliga intagna i firandet av ”World Elder Abuse Awareness Day”. 

Väl igenom grinden på Langata och ute ur bilen möts vi av dans och sång. Intagna, besökare och personal i ett strukturerat virrvarr. En kvinnlig intagen tar tag i min hand och drar in mig i vimlet. Vågar inte neka, det är ändå en Maximum Security anstalt. Bra dansare är inget jag sätter i mitt cv. I praktiken urusel. Att se mig dansa ”The African way” är som att bevittna en blek och djupfryst räka i ett hav med vackra, böljande havsanemoner. För mig är det faktiskt lite roligt, men för alla andra är det MYCKET roligt.

Alla besök på Kenyas fängelser börjar med ett besök hos anstaltschefen, the Officer in Charge. Chefen på Langata är Madam Olivia Obell, en innovativ och engagerad tjänsteman. I rummet sitter tre andra kvinnor. Civila. Olivia placerar mig vid bordet. Hon berättar att det var extra roligt att jag kom besök just denna dag då man uppmärksammar våldet som riktas mot äldre människor. Lite pinsamt, men tacksam för att jag blev uppmärksammad på att den 15 juni är ”World Elder Abuse Awareness Day”. Det ska planteras träd, bli underhållning (mer dans och sång), mat och en massa tal med fokus på äldre kvinnors utsatthet men även styrka och kraft. Slogan för dagen är ”Old is Gold”. Hur bra som helst.

 Old is good

Kvinnan på min högra sida är Madam R.W Mwangi. Hon var Officer in Charge på Langata i mitten av 60-talet. Fantastiskt att höra henne berätta om de utmaningar man hade som kvinna i Kenya och Prison Service på den tiden. En stark, klok kvinna som nu börjar närma sig 80 år. Jag tar henne under armen och leder henne till platsen där det ska planeras träd och buskar. Madam Mwangi planterar ett träd. Sedan planteras nästa träd av Langatas äldsta intagen, en rakryggad grånad kvinna på 84 år. Högtidligt och respektfullt. 

Trädplantering

Till dans och musik tågar vi tillbaka mot administrationen. Det ska så klart tas en del foton. Jag får syn på ”Order of Activities” för dagen. Genom att allt startade två timmar senare än planerat räknar jag snabbt ut att om vi är med på hela tillställningen är klockan en bit efter 4PM innan allt firande är avklarat (och då har vi inte hunnit träffa en enda av de vi planerat att prata med). Jag och Amos gör en kvalificerad smitning och får tag på Elisabeth, samordnare av risk and need assessments på Langata. Hon ringer in sina kollegor och efter ett tag är vi samlade. Vi går igenom framsteg, utmaningar, nästa steg m.m. avseende Risk- och behovsbedömningar och Bangkok Rules. Konstaterar att det ser mycket bra ut på Langata. En guldstjärna, minst.

 

Vi fortsätter vidare efter Langata Road mot centrum och Nairobi West Prison. Och åter igen in till the Officer in Charge, denna gång Mr James Gathanga. En intellektuell och begåvad chef med både förmåga och kapacitet att göra konkreta förändringar. Dessutom en stor supporter av risk- och behovsbedömningar. Vi blir sittande länge. Pratade om fängelseverksamhet i allmänhet men även kring hur får vi ”sustainability and ownership”? Vad krävs för att det vi nu implementerar inte försvinner när projektet upphör? Hur ska vi jobba med att institutionalisera våra utbildningar och hur ska Prison organisera sig för att säkerställa kvalitén m.m? Mycket matnyttigt kom ut från det samtalet.

Sedan in på Documentation Office. Träffar Emanuel och Neville, två av fem kriminalvårdare som utbildats på Nairobi West. Otroligt samvetsgranna och dedikerade. Tittar igenom en del risk- och behovsbedömningar. Ser bra ut, men det finns utvecklingspotential. Diskuterar även vad som definierar ett fängelse. Kommer fram till att ett fängelses viktigaste beståndsdel är välutbildad, motiverad och engagerad personal. En mur är en mur och byggnader är byggnader, men vad som behövs för att det ska kallas ett högkvalitativt fängelse är kriminalvårdare med rätt inställning, rätt attityd och rätt utbildning. Bättre ett Maximum Security tält på en åker med rätt personal än en tekniskt fulländad infrastruktur med personal som borde arbeta någon annanstans.

Med undantag av den knäppa trafiken hem till Mageta Road blev dagen extremt givande. Kloka idéer och viktiga synpunkter från våra Kenyanska kollegor att ta med sig in i projektet men främst är jag imponerad av att jag lever i ett land där man lyfter upp och uppmärksammar våld mot äldre och arbetar för att minska det. 

/TSAU Stefan

Utbildning av Kriminalvårdare