Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-03-30

Vår egen psykiska ohälsa?


Inlägget har följande kategorier:

Många av oss som arbetar i kriminalvården möter i vårt dagliga arbete människor som på olika sätt lider av psykisk ohälsa. Ångest, depression och missbruk av olika slag är något som finns hos många av de klienter vi möter. Klienters psykiska ohälsa är något som påverkar våra eget mående. Så hur tar vi hand om vår egen psykiska hälsa?

I höstas läste jag en kurs på Göteborgs universitet i klinisk hälsopsykologi och kom att fördjupa mig i ämnet psykologers psykiska ohälsa. Försäkringskassans siffror från 2015 visade att psykologer, efter präster och pastorer, var den yrkeskategori som var mest sjukskrivna på grund av psykisk ohälsa.

I den forskning jag läste hade författarna kommit fram till att faktorer som hade en positiv inverkan på psykologers psykiska mående var bland annat att få handledning på sitt arbete, stöd ifrån sina arbetskollegor och att på sin fritid umgås med familj och vänner och att ägna sig åt aktiviteter som de tyckte om. Dessa faktorer tänker jag är viktiga för alla som i sitt arbete möter människor som mår psykiskt dåligt. Oavsett om man arbetar inom kriminalvården, sjukvården, äldreomsorg, eller skola och oberoende av om man är psykolog, kriminalvårdare, undersköterska, polis eller lärare.

För att orka ta hand om andra, behöver vi vara måna om oss själva, eller som min lärare och handledare Tobias Nordqvist sagt vid ett flertal tillfällen ”Vi säger till våra klienter att de ska vara snällare mot sig själva, men vi behöver också komma ihåg att vara snällare mot oss själva.”

För mig är handledning en viktig del av att kunna hantera mötena med klienter som mår dåligt. I handledning får jag möjlighet att reflektera, att tillsammans med andra vrida och vända på det som är svårt, för att kunna komma vidare och även en hjälp att acceptera när det ibland inte går att komma vidare. Mina kollegor, det kollegiala stödet, alla pratstunder på vårt gemensamma kontor, uppgivenhet och oro kring klienter, men lika ofta en glädje över att någon mår bättre, att en behandling går framåt. Jag har skrivit det tidigare, men det kan inte sägas för många gånger, de är guld värda. Mina kollegor är en stor del av att jag trivs så bra på mitt arbete. Och sist men inte minst, det här med fritid, familj och vänner, vårt liv utanför arbetet, det viktigaste, både stora och små saker.

Som avslutning på detta inlägg vill jag slå ett slag för det enkla, att något som kan få oss att må väldigt bra behöver inte vara något kostsamt eller komplicerat, det måste inte vara en dyr sak eller en resa långt bort. Bilden ovan är tagen vid en av mina löparrundor längs älven, en vanlig onsdag i mars. Att bara få ta på sig löparskorna, andas den friska luften, låta tankarna flöda fritt, samtidigt som kroppen får arbeta. Då mår jag som bäst, då tar jag hand om min psykiska hälsa.

Sofia Boman, psykolog häktet Göteborg