Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på entrén till 940 Broadway, Denver.

2017-11-24

Måndag 23/10 Så börjar då det riktiga allvaret


Inlägget har följande kategorier:

De har en stark vilja och drivkraft att gå från mångårigt fokus av bestraffning och kontroll till förändring och behandling för att förbereda klienterna för tiden i frihet.

Professor Mark Progrebin

Professor Mark Progrebin

Gemensam frukost på hotellet för avfärd till 940 Broadway, Denver där Adrienne har sitt kontor. Tillsammans tar vi oss till 1380 Lawrence Street, Denver för ett möte med Professor and Director of University of Denver Colorado, Mark Pogrebin. Detta är en man med stor passion för kriminologi. Med mångårig erfarenhet av forskning, klientnära arbete på anstalt, att utbilda studenter och kriminalvårdspersonal. Samtalet kretsade kring det amerikanska systemet, hur det skiljer sig beroende på vilken delstat man befinner sig i och kriminalvårdens process som pågår i Colorado för att gå från bestraffning till förändringsarbete som fokus. Han hade nog kunnat prata i evigheter om tid hade funnits, men det fanns ju inte denna gång.

Dagen fortsatte med bilfärd från Denver till Colorado Springs, en timma söderut längs motorvägen I-25. I Colorado Springs åt vi gemensam lunch på ett mysigt ställe med ytterligare magiska burgare samt Caesar sallad, däremot en sämre lokal cola till Glenns stora besvikelse. Nåväl, eftermiddagen var inbokad med The Executive Board på Huvudkontoret. Vid mötet fick vi en kort presentation av respektive enhetsansvarig, bland annat Parole, HR, ekonomi/produktion, säkerhet etc. I Colorado, med 5,4 miljoner invånare, har de en fängelsepopulation på 20 000, och klienter med övervakning 80 000.

Informationsmöte om Colorados Kriminalvård

Det var mycket information, och vi ska väl erkänna att det ibland är lite svårt att hänga med när de pratar, dels vill man anteckna lite, försöka tänka ut eventuella frågor och även förstå det byråkratiska - och det sker på ett annat språk. Förmodligen kommer saker att klarna framöver när vi på nära hand får se organisationens dagliga arbete ute på fältet. Utöver mötet med styrelsen fick vi även, till Glenns stora förtjusning, prata med huvudansvarig för insatsstyrkorna i Colorado. Ni som känner honom kan nog förstå att vi som satt bredvid kunde se glöden i hans ögon.Dagens reflektion - Colorado har ett system som är klurigt att förstå, men förhoppningsvis och troligtvis kommer vi att ha en bättre förståelse och överblick när äventyret är över. Dessutom - de har en stark vilja och drivkraft att gå från mångårigt fokus av bestraffning och kontroll till förändring och behandling för att förbereda klienterna för tiden i frihet. Som de uttrycker sig - 95% av klienterna ska tillbaka till samhället. Prepare them for freedom. Bakgrunden till den förändring som sker i Colorado är den dödsskjutningen av den före detta generaldirektören Tom Clements 2013. Hans efterträdare Rick Raemisch har påbörjat denna kursändring och har ett fortsatt gediget arbete framför sig.

I morgon väntar nya möten och nya intryck. Förutom vårt officiella uppdrag på den här sidan Atlanten, så tänker vi göra en spontan undersökning för att hitta den bästa burgaren - och i största möjliga mån undvika de stora kedjornas utbud av förtäring. Kanske vi borde upprätta ett betygsystem? Hur många purjolökar får respektive burgare? Det kan kanske vara något?

Vi hoppas även att den där besvärliga tidsomställningen har lagt sig till i morgon.

//Karin, Glenn och Johan