Alla inlägg


2017-11-02

O Sistema Prisional


Inlägget har följande kategorier:

Guinea-Bissau har för närvarande två etablerade fängelser, som ligger i Mansôa och Bafatá. De flesta av fängelserna i landet förstördes under konflikter och har inte byggts om. Det finns även en ”Centro de Detenção”,man kan säga att det är en arrest som polisen har ansvar över. Alla tre är en del av "O Sistema Prisional" vilket betyder "Fängelsesystemet" på portugisiska.

Det största problemet i landet är att alla tre är överbelagda. I mitt tidigare inlägg skrev jag att det fanns 96 intagna som var antingen häktade eller avtjänade sitt straff, men då nämnde jag aldrig de som sitter i arresten! Jag var på en föreläsning gällande alternativa påföljder/reparativ rättvisa där en statistik visade att det finns 162 intagna som är gripen, häktad eller avtjänar ett straff. För ett land med 1,8milj innevånare är 162 intagna en väldigt låg siffra då det finns en hög frekvens av brott men en ineffektiv rättsväsande. Det finns många olika faktorer till skälet för den låga antalet intagna som jag i dagsläget försöker förstå mig på. Kanske om 6 månader så kan jag nog förklara i mer detalj hur allt ligger till, efter en månad i Bissau vågar jag inte säga att jag är en expert i området.

Bafata fängelset ligger i staden Bafata som är ca.150km norr om Bissau. Man åker förbi risfält, skog, och mycket vacker natur. Fängelset är omringat av stängsel och det finns en liten innegård där klienter kan vara under sin rast/utetid. Det finns ett bibliotek, utbildningscenter, arbetsdrift, gym och kök där två kvinnor lagar mat till alla 46 klienter samt all personal. Fängelset har 8 celler med 4 sänger där mellan 5-6 klienter delar cell. I varje cell, som är ca. 4.20mx2.60m , finns det en öppen dusch och toa som alla delar. Här kommer man arbeta med de grundläggande mänskliga rättigheterna som intagna har, så som mat, hygien, kläder, medicinsk vård, klagomål och kontakt med omvärlden. En utav insatserna som jag och min kollega kommer att göra framöver är att utbilda personal om "The Standard Minimum Rules for the Treatment of Prisoners". När vårdare och allmänheten får kunskap om reglerna så är förhoppningen att det blir en vägledning för O Sistema Prisional i Guinea-Bissau.

Dagligen pratar och skriver jag på portugisiska, rapporterar till FNs huvudkontor på engelska och bloggar på svenska, så ni får verkligen ursäkta mig om jag skriver något tokigt, inte lätt med tre språk samtidigt :)

/Claudia Winroth