Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild tagen utanför Mental Health Center.

2017-11-27

Tisdag 24/10 Jösses… hur ska vi kunna reda ut allt detta?


Inlägget har följande kategorier:

40 års fängelse? 40 års fängelse för ett barn?

Nähe... Den där tänkta sömnen som vi trodde skulle komma låter vänta på sig. Suck! Det till trots var första stoppet den här dagen vid Sanderson Apartments för en rundtur. Innan vi for iväg fick vi skrapa rutorna på bilen - kylan från bergen hade krupit ner till stan. Men med en klarblå himmel och löfte om varmare temperaturer fanns det hopp för att kunna ta av sig jackor och halsdukar under de kommande timmarna. Johan lyckades med bedriften att stanna vid samtliga stoppskyltar och samtliga rödljus på vägen in till stan. Just stoppskyltar har varit extra utmanande... han är chauffören denna första vecka innan vi får varsin bil från mitten av nästa vecka.

Mental Health Center  är organisationen som skapat och byggt Sanderson Apartments (bilden ovan). De vänder sig till de kroniskt hemlösa i Denver med allvarliga traumaupplevelser bakom sig. De erbjuds möjligheten till boende och behandling under samma tak. Personalen söker aktivt upp de hemlösa på gator och shelters och gör det de kan för att locka till sig dessa utslagna invånare. Syftet är att skapa en trygg miljö för dessa individer, dels genom behandling, men även med en väl genomtänkt byggnad. Varje liten detalj från matchande sängkläder och färgen på väggarna till öppna ytor med både ljusinsläpp och möjligheten att se från de övre våningsplanen ner till entrén för att försäkra sig att det är tryggt att gå ner. Organisationen finansieras av diverse fondmedel och privata donationer. Verksamheten genomsyras av en vilja att hjälpa en grupp människor i extremt utsatta livsöden.

Mental Health Center - Sanderson Apartments

Ute i friska luften igen ökade hoppet om det utlovade härliga vädret. Vi rullade in till stan för ett möte med Public Defender Doug Wilson. Det första som slog oss när vi kom upp till fjärde våningen i Colorado Judical Center, var att det nog var byggt för jättar?! Varför annars har man dörrar som är nästan fyra meter höga? Å ena sidan kunde två-meter-Glenn för en gångs skull uppleva känslan av att vara av normal längd. Å andra sidan såg dryga 1,5-meter långa (korta?) frivårdaren ut vara en av lilleputtarna som kommit till Gullivers land.

Möte med Doug Wilson

Mötet med Doug Wilson - vilken karismatisk människa! Som mer än gärna bjöd på både sig själv och det amerikanska rättssystemet. En man som gärna vill se förändringar i det amerikanska rättssystemet och arbetar aktivt för stävan mot fokus risk-behov vid beslut om påföljd. Den bilden som visas i media var ju delvis den vi ville få dementerad – vilket vi delvis fick genom fakta kring rättegångar. 97 % av alla ärenden går till Plea bargain, dvs förhandling om erkännande – och resterade då till jury. Fast det som skapade ett visst obehag var nästa diskussionsområde. Vi hade innan resan fått uppgiften att fundera över och diskutera dödsstraff och vad vi har för inställning till detta. Ett svårt ämne och Doug Wilson håller med när vi kommer in på just den frågan som vi var förbereda på skulle komma. Men nästa steg är extremt mycket mer besynnerlig. Tydligen så anser rättsväsendet i Colorado att man redan vid 10 års ålder kan lagföras för brott och dömas till ungdomsfängelse. Den stora chocken är dock när Doug förklarar att under vissa omständigheter kan dessa ungdomar flyttas upp i systemet och dömas som vuxna vilket i princip innebär att en 10 åring kan dömas till 40 års fängelse. 40 års fängelse? 40 års fängelse för ett barn? Vi har under resterande del av resan svårt att smälta detta, som för oss var helt nytt. Å andra sidan har de nyligen genomfört förändringen att barn inte kan dömas till livstids fängelse, utan som maxgräns 40 år. Det gör ont i oss att höra detta och betydligt mer ont än diskussionen om dödsstraff. Troligtvis eftersom dödsstraffet var förkunskaper för oss, men inte detta med barnen. Med många funderingar tackade vi för att han tog sig tid att träffa oss och begav oss ut i den friska Denverluften på 1600 meters höjd.

Sista stoppet för dagen var vid ett Parole/Reentry meeting. Om det glittrade i ögonen på Glenn vid samtalet kring insatsstyrkor igår så kunde inte Frivårdaren sitta riktigt stilla under detta möte. Så fascinerade att lyssna in att deras Parole officers arbetar med en metod heter EPICS och fokus är de krimonogena faktorerna utifrån The Central Eight. De har köpt in metoden från University of Cincinnati - som i sin tur utgått från Kanadas samtalsmetod STICS. Vilket ju är den metod som frivården i Sverige implementerat under de senaste åren. Att dessutom hitta en likasinnad frivårdsinspektör med liknande coachuppdrag som Karin var långt utöver förväntningarna. Lite fakta – de använder sig av LSI som riskbedömningsinstrument. Vilket var det instrument som användes när STICS i Sverige var pilotprojekt – innan Kriminalvården i Sverige tog fram sitt eget RBM-B. LSI ger låg, medel eller hög risk för återfall i brott. Och där de träffar lågriskare var sjätte månad, medelriskare varannan månad och högriskare varannan vecka. Dessutom genomför de LSI på nytt var sjätte månad.

Men deras verksamhet har dock många och stora utmaningar, bland annat den höga nivå av hemlöshet, som såklart påverkar möjligheten till förändringar hos människorna.

En fullspäckad dag med många olika intryck avslutades med något man ju faktiskt inte får missa när man är här. Game Night! Colorado Avalanche tog emot Dallas Stars i Pepsi Center. Och när man ändå är på match så är det ju ett måste att införskaffa korrekt utrustning... japp - den obligatoriska tröjan! Hur man inte kan älska idrott är svårt att förstå (det finns visst människor som inte gör det?!). Det kombinerade trycket från publik och ljudanläggningen skapar en eufori inombords och när "from Stockholm, Sweden!!!" ljuder ur högtalarna i samband med att Avalanches lagkapten Gabriel Landeskog presenteras så går en rysning längs hela kroppen. Ljudet varje gång hemmalaget gör mål bidrar att man inte kan låta bli att ryckas med i vrålandet.

Glenn & Karin med sina nya tröjor i Pepsi Center

Colorado Avalanche tog emot Dallas Stars i Pepsi Center

Efter en nagelbitande sista period kunde vi jubla åt en hemmavinst med 5-3! Svenske Gabriel Landeskog tog sitt kaptensansvar helt enkelt. Men den där tröjorna vi köpte.... det föll sig så att jätten i sällskapet passade väldigt bra i storlek L. Men att även lilleputten i svensktruppen också valde storlek L - eller snarare tält - föll sig egentligen inte lika naturligt. Men vad gör man inte när det är rea och man åker iväg med en ansträngd budget. :)

//Karin, Glenn & Johan