Alla inlägg


2017-10-12

Är du president?


Inlägget har följande kategorier:

Det är fredag, fredag den 6:e oktober 2017 och klockan är 07.30, jag skulle vara på häktet annars, men idag sitter jag och äter frukost på hotellet och tittar på havet….i Uruguays huvudstad Montevideo!

Ja, jag har blivit bjuden att följa med generaldirektör Nils Öberg som reser med jämställdhetsminister Åsa Regnér och hennes delegation till Uruguay. Jag njuter av att vara i mitt hemland och samtidigt är jag nervös, dagen är fullbokad och på agendan står:

  • Möte med Uruguays inrikesminister.
  • Möte med Instituto Nacional de Rehablitacion, den uruguayanska Kriminalvården.
  • Lunch med parlamentsledamöter och kommissionären för kriminalvårdsfrågor.
  • Rundabordssamtal med Nils Öberg i parlamentet om rehabilitering av frihetsberövade personer.
  • Studiebesök till INISA – motsvarande SIS sluten ungdomsvård för tjejer mellan 13 och 18 år gamla.

Jag skulle först delta i rundabordssamtalet, men istället blev jag bjuden av Åsa Regnér att följa med på studiebesöket som var samtidigt! Åsa Regnér (jämställdhetsminister), Barbro Elm (svensk ambassadör för Uruguay, Argentina och Paraguay) och jag åker till INISA.

Juan Ravetta som är institutionsansvarig och en av hans medarbetare möter oss på gården och så går vi in i ett mycket gammalt och slitet hus. Det första som vi ser är en ung tjej som sitter i hallen och fikar med en kvinna. Det är tjejens mamma som har kommit på besök, en ovanlig händelse, tjejer där är ofta bortglömda av familjer och får sällan något besök av föräldrarna.

De visar oss runt och är ganska stolta över sin verksamhet, t ex att tjejerna kan gå till en matlagningskurs, så vi får gå till ett stort, mörkt och slitet kök. Där står en grupp tjejer och en lärare, de steker små hamburgare och förbereder en deg som ska bli söta piroger. Ventilationen är dålig och det luktar starkt.

Vi går vidare, en annan grupp tjejer virkar med en lärare, de sitter på golvet i en av de små rastgårdarna som finns, ingen gräsmatta, bara betong. Tjejerna är nyfikna och det är också ministern Åsa Regnér. En av tjejerna frågar henne: ”Är du president?” Tjejerna svarar på Åsas frågor. En annan tjej sitter vid datorn och lyssnar på musik och sjunger och säger att hon vill bli artist.

Lokalerna är i dåligt skick, toaletterna är gemensamma utan dörrar och i duschen hänger trasiga duschdraperier.

En 16-åring har blivit mamma nyligen och jobbar med att vänja sig av med bebisen med hjälp av personalen. Hon vill inte ha sin lilla dotter med sig och mormor tar hand om bebisen, men kommer varje dag och lämnar den på institutionen några timmar så att mamma och dotter kan vara tillsammans. Det går framåt, säger personalen.

Ungdomarna är inlåsta mellan 21 och 09, annars är de ute på olika avdelningar, skolan är en viktig del av verksamheten. De har psykologkontakt regelbundet, socialarbetare är en del av arbetsgruppen. En tandläkare kommer en gång i veckan. De har läkare och sjuksköterska på plats.

Det vanligaste brottet som tjejerna sitter dömda för är narkotikabrott, rån är också vanligt och några sitter för mord. Strafftiderna är mellan 14 dagar till 4 år.

När de är klara med straffet har många av dem ingenstans att ta vägen, så de blir placerade på öppna institutioner. Vissa vill försöka med familjen men det brukar inte gå, så efter några dagar i friheten kan de hänga på grinden för att be om mat eller komma in och vara i den miljö där de känner sig trygga, sedda, respekterade.

Majoriteten av klienterna har blivit sexuellt utnyttjade, våldtagna, misshandlade systematisk och institutionen gör dem en trygg arena där de vågar öppna sig och kan bearbeta sina trauman.

Vi går ut, sätter oss i bilen och kan knappt prata, det känns så tungt i hjärtat. Samtidigt konstaterar vi att det ser värre ut på många andra håll i världen.

Det finns alltid nån som har det sämre…men också de som har det bättre, till exempel vi i Sverige.

/Mercedes Cardona - Ungdomshandläggare, Häktet Malmö

 

Bildtext:
Mercedes Cardona till vänster i bild, ungdomshandläggare på häktet i Malmö medföljde jämställdhetsminister Åsa Regnér och ambassadör Barbro Elm vid ett besök på en anstalt för unga kvinnor