Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-10-25

Det är valtider i Kenya. Igen!


Inlägget har följande kategorier:

Det är valtider i Kenya. Igen! Valet 8 augusti 2017 underkändes av Supreme Court då rätten ansåg att processen inte var transparant, att det förekom bl.a. olagligheter och felaktigheter avseende rösträkningen. Ett historiskt beslut inte bara för Kenya utan för hela Afrika. Omval utlystes till 17 oktober men flyttades sedan fram till 26 oktober då IEBC, Kenyas oberoende valkommitté, meddelade att det inte är möjligt att hålla valet innan dess.

Och idag, tisdagen 24 oktober är det fortfarande mycket spekulationer. Blir valet av? Blir det våldsamheter? Blir det undantagstillstånd? Det har inte blivit lugnare i Kenya efter valet i augusti. Båda presidentkandidaterna, Mr Kenyatta och Mr Odinga spar inte på krutet då det gäller att höja temperaturen. Mr Kenyatta utrycker öppen kritik avseende medlemmarna i Supreme Court och säger att han ska rensa upp bland domarna så fort valet är utagerat. Mr Odinga vägrar delta i omvalet och basunerar ut att det måste till större insyn i valprocessen och att han inte kommer att delta i omvalet om det inte blir ordning på valkommitténs arbete. Bägge kandidaterna utropade sig som segrare både innan och efter första valomgången och vägrar acceptera något annat.

Från Prison Headquarters i Nairobi är det inte långt till Uhuru Park där Nairobis invånare ofta samlas och demonstrerar. Den ena dagen är det Mr Kenyattas anhängare som blåser i visselpipor och ropar ut slagord, den andra dagen är det motståndarlagets tur. Polisen arbetar hårt med att hålla grupperna från varandra. Då många av Mr Odingas anhängare kommer från Kibera (ett av världens störst slumområden med över 1 miljon invånare) försöker ordningsmakten slå en ring runt hela området och större folksamlingar skingras innan de når ner till centrala Nairobi och börjar slåss mot motståndarsidan. Polisinsatser innefattande tårgas och gummikulor är vardagshändelser och man håller sig borta från riskområdena.

Det är inte medelklassen som är ute och demonstrerar. Det är arbetslösa, fattiga människor utan hopp som inte har något att förlora. De lever sina liv i slummen och är lätta att engagera i kampen mot fattigdom och orättvisa. Och bägge opponenterna utnyttjar det fullt ut. Deras representanter går runt i slummen och delar ut pengar och värvar både demonstranter och röster med samma energi.

Kibera lokalbo

I går frågade en kollega mig om valen i Sverige är lugnare tillställningar i jämförelse med Kenya. Vi diskuterade ett tag och en teori varför valen i ett fattigt utvecklingsland som Kenya lätt går överstyr är den starka kopplingen mellan ekonomisk och politisk makt. I Kenya är politisk makt mer eller mindre synonym med att plånboken fylls, inte bara för den som väljs utan även för dennes familj och etnicitet (Kenya har över 40 officiella etniciteter). Politisk makt ger möjlighet för den skrupelfrie politikern att utnyttja systemet genom att placera sina polare på viktiga positioner där möjligheterna till individens och etnicitetens ekonomiska tillväxt är maximal. Och i Kenya röstar många efter etnicitet. I den yngre generationen ser man en skiftning och de har en tendens att börja rösta efter vad de politiska partierna vill åstadkomma. Dock är den yngre generationen ganska desillusionerade, de anser att systemet och politikerna är korrupta och att det spelar ingen roll vem man röstar på, skillnaden för den vanlige medborgaren blir i slutänden obetydlig anser de.

Det är med andra ord inte konstigt om det blir bråk när det är valtider i Kenya. Man riskerar inte bara att förlora politiskt inflytande, man blir av med en enorm inkomst, inte bara för individen utan för mängder av människor som är beroende av ens position. I ett fattigt land som Kenya blir det som att kasta dynamit i ett kärnkraftverk. Vinner du blir det välfärd för dig och de dina, förlorar du risker det att bli fattigt och eländigt. En enkel men eldfängd kombination som lätt urartar när olika grupper som inget har att förlora sätts mot varandra.

Sedan är det självklart så att många politiker är hederliga och verkligen bryr sig om Kenya och dess invånare. Landet har en enorm potential och utvecklingen och levnadsförhållandena har en positiv kurva. En situation som denna bromsar utvecklingen och riskerar att ge Kenya ett dåligt rykte internationellt. Det kan sluta hur som helst men man får väl göra som de flesta här i Kenya ”Pray for the best”.

 

/TSAU Stefan

 Bildtext toppbild: Kibera slumområde i Kenya