Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


2017-10-31

Hur stor är din tårtbit- om isbrytare och eufemismer


Inlägget har följande kategorier:

Denna vecka funderar vi över språkbruk här på Lärcentrum Österåker. Det kom en kommentar om ett uttryck jag använt i ett inlägg.

I kommentaren ifrågasatte man en formulering, där jag skrivit att en kollega ”gått över till den mörka sidan”.  Språkvalet var medvetet och avsikten var att på ett lekfullt sätt beklaga att en omtyckt arbetskamrat  lämnat verksamheten. Men, det är väldigt spännande med en reaktion man inte förväntar sig. Det gör att man stannar upp och tänker till. Tack vare detta så tog vi oss en funderare över vilka uttryck det händer att vi använder i vår kommunikation med våra studerande klienter, exempelvis när vi behöver prata om den tid de är frihetsberövade. Till saken hör ju också att verksamheten av förståeliga skäl är omgärdad av en hel del regler och det gäller att överväga noga vad man säger och hur man gör det.

Men, vi behöver ju veta en del fakta om klienterna för att kunna planera deras studier.  För att lyckas i vårt uppdrag så behöver vi skapa goda och  förtroendefulla  relationer med människor som kanske har dåliga erfarenheter från tidigare skolupplevelser. Här följer några exempel på förhoppninsgvis inte alltför slarviga språkval som kan lätta upp stämningen avsevärt. Istället för att fråga efter frigivningsdatum så hörde jag hur min kollega i ett samtal frågade en ny studerande ”och när checkar du ut från hotellet?”  Av reaktionen att döma var det uppskattat och det händer att jag lånar uttrycket. Ett ytterligare exempel för samma sak är”ofrivillig semester” och häromdagen hörde jag varianten ”hur stor tårtbit du kvar?”

Med risk att spåra ur en smula, som språklärare har man ju även privilegiet att ta del av människors litterära preferenser och många av mina studerande läser fantasy och särskilt då  Harry Potter. Böckerna blev populära för ett antal år sedan. Idag har de lämnat rätt tydliga avtryck i vår kultur, även utanför sin läsekrets.  Så inte nog med att vi råkar kalla yttervärlden för den mörka sidan, inte nog att vi använder konstiga eufemismer, det händer också att vi kallar yttervärlden för mugglarvärlden, som de gör i Harry Potter-böckerna om dem som inte har magiska krafter. Ingen kan nog säga emot att humor är en bra isbrytare och i kommunikation mellan människor är den ett av de viktigaste verktygen

 

/Hanna Pohjola, lärare anstalten Österåker