Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på två böcker och en instruktörtröja.

2018-04-09

Nybliven instruktör


Inlägget har följande kategorier:

De flesta verksamhetsställen inom Kriminalvården har en egen konflikthanteringsinstruktör. Hos oss har det just blivit jag. En två veckor lång utbildning krävdes, med en avslutande examination.

Att vara instruktör i konflikthantering innebär såväl teoretisk som praktisk träning i konfliktkunskap, stresshantering och nödvärn. Vi på frivården är ålagda att träna MINST sex timmar varje år, tre timmar teori och tre timmar praktik. Vi har utöver dessa timmar så klart möjlighet, i mån av tid, att träna mer. Vi i Västervik har också förmånen att delta i anstaltens konflikthantering. För som vi alla vet så ger träning färdighet.

Att träna nödvärn i praktiken handlar bland annat om att lära sig hur vi kan hantera en eventuell våldsam situation, där vi blir angripna. Som tur är så händer detta sällan, men vi måste vara rustade för det värsta tänkbara scenariot. Men nödvärn handlar så klart också om kunskap; när får jag använda nödvärn och hur mycket våld får jag använda i förhållande till vad jag blir utsatt för (proportionalitetsprincipen).

Den allra viktigaste kunskapen jag fått med mig från utbildningen handlar nog ändå om att vi måste bli bättre på att förstå vad en konflikt är och på så sätt, i bästa fall, kunna hindra den från att eskalera eller att överhuvud taget uppkomma. Ett citat från utbildningen fastnade i mitt huvud, och det vill jag därför dela med mig av till er.

”Det finns inga konflikter, det finns bara otillgodosedda behov och intressen”

Citatet tycker jag på ett bra sätt förklarar varför det kan uppstå en hel del konflikter på våra häkten, anstalter och frivårdskontor. Våra klienter har ofta väldigt många behov som inte är tillgodosedda. Inte minst är de inom vissa delar av Kriminalvården fråntagna sin frihet.

/Miriam, frivården Västervik