Alla inlägg


Bilden visar två personer utklädda till tomtar utanför en grind.

2018-12-28

Året som gått


Inlägget har följande kategorier:

De sista arbetsdagarna för år 2018 räknas ner samtidigt som vi blickar tillbaka på året som snart har passerat.

Att arbeta i Kriminalvården innebär, som jag tidigare har skrivit om, att ha ett varierat, utmanande och väldigt omväxlande arbete. Vi vet aldrig riktigt vad som väntar oss när vi passerar in genom grinden, hämtar ut våra nycklar och påbörjar vårt arbetspass. Intagna kommer och går, några kommer tillbaka igen, många ser vi aldrig mer. I skrivande stund har vi passerat nytt rekord för antalet inskriva under ett år och vi är nu uppe i 140 kvinnor. Sagsjön brukar normalt skriva in knappt 100 kvinnor under ett år och med våra 35 platser blir 2018 ett år med hög omsättning. Många intagna innebär hög arbetsbelastning för hela personalgruppen. Alla intagna är lika viktiga och har sina egna unika berättelser med sig när de kommer till oss. Två små bebisar har bott med sina mammor hos oss under året. Mammor med medföljande barn har uppmärksammats mycket under året som gått och vi är flera från Sagsjön som har medverkat i intervjuer och undersökningar kring ämnet.

Planeringen med ny anstalt har funnits med i vår vardag som en röd tråd och vi alla är involverade på något sätt. I våras genomfördes flera arkeologiska utgrävningar på anstaltsområdet, eftersom våra lokaler vilar på en mycket gammal boplats. Arkeologerna hittade lämningar av en bronsåldersbosättning med tecken på gamla kokplatser. Efter Länsstyrelsens beslut så kunde planeringen fortskrida om än med en ny placering av vissa byggnader. Att bygga en ny anstalt är en utmaning, kort och gott.

Våra programledare har i dagarna avslutat den första omgången av behandlingsprogrammet Puls, som riktar sig till män och kvinnor med våldsproblematik. Två nya programledare har anslutit till vår programgrupp, som är en väldigt viktig del av vårt uppdrag för att motverka återfall i brott. Anstaltens konstlärare har utbildat sig i Krimyoga och har haft flera yogaklasser, som länge har efterfrågats av våra intagna.

Anstaltens utredare jobbar vidare med det inte helt enkla uppdraget RBM; kartlägga våra intagnas risker, behov och mottaglighet. RBM ligger till grund för den verkställighetsplanering, som upprättas individuellt för varje intagen. Våra chefer kämpar på i sina uppdrag och vi är många som önskar att arbetsdagen hade fler timmar. Tiden går nämligen väldigt fort när man arbetar i Kriminalvården, tycker jag i alla fall.

På Sagsjön samlas vi varje år kring en jullunch i matsalen på den öppna avdelningen. Vår kökspersonal, tillsammans med intagna som arbetar i köket, skapar tillsammans ett fantastiskt julbord som inte lämnar något att önska. I år möttes vi av utmaningen med vinterförkylningar och vi fick snabbt omfallsplanera för att få julbordet klart och framdukat. Några extra intagna och avdelningspersonal bytte snabbt skepnad till kökspersonal och så löste sig allt. En typiskt prestigelös Sagsjölösning. Vi är bra på mycket men just det här med att tänka om, hitta lösningar och improvisera är vi extra bra på.

Det låg ett julkort i mitt postfack från en av våra intagna. Den unga kvinnan har varit hos oss sedan i våras och jag har hunnit lära känna henne ganska väl. På julkortet skrev hon ”Go Jul, Ha en trevlig Jul o Nyår, Du är en bra klienthandläggare”. Det är just de där enkla personliga små orden som bekräftar att jag och mina kollegor gör ett bra arbete och att det betyder mycket för våra intagna. För mig är detta det bästa betyget som jag kan få.

Jag ser fram emot 2019 och att få träffa nya intagna, lösa problem och utmaningar och arbeta vidare med mina duktiga och engagerade kollegor för att tillsammans göra det bästa vi kan för våra intagna.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön