Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


En fin naturbild på en spegelblank sjö i skymningen, med en sten i förgrunden.

2018-12-21

Avslappningsövningar


Inlägget har följande kategorier:

Har du tänkt på hur du andas när du är arg, stressad eller rädd? Hur tolkar du din omvärld då? Hur lätt är det för dig att lyssna och lära dig nya saker när du har sådana känslopåslag?

Vi blir stressade av olika anledningar i olika situationer och när vi får känslopåslag förändras vår andning. Själv slår min egen känslobarometer i topp och andningen närmar sig adamsäpplet varje gång jag ser en match mellan Manchester United och Liverpool, så har det varit i nästan 40 år. Känslorna växlar som fjällvädret mellan hopp och förtvivlan, ilska och glädje. Min impulskontroll försvinner och jag blir personlighetsförändrad och tappar mitt konsekvenstänkande under 90 minuter. Omgivningen kan bli både förvirrad och rädd av min högljudda basstäma. Att jag i detta tillstånd skulle lära mig något nytt är helt otänkbart för omvärldens uppmaningar hörsammas ej. Ett stresspåslag som kan jämföras med att handla alla julklappar 23/12.

Genom åren har det slagit mig vilken hög inre stress många av frivårdens klienter upplever och hur svårt de kan ha för att gå ner i varv. De kan ha en lättantändlig ilska och ångest som ställer till det för dem. Det är därför väldigt glädjande att frivårdens app, Utsikt, bland annat innehåller enkla avslappningsövningar under verktyget "att hantera känslor". Det är appens upphovsman Jerry Simonsson som med lugn stämma läser upp instruktionerna till surfning och avslappning. Att andas djupt, långsamt, tyst och rytmiskt är väldigt lugnande. Har en besökare ett känslopåslag kan det vara klokt att andas tillsammans så att hen blir lugnare och lättare kan fokusera sig på mötet.

Appen Utsikt innehåller många KBT-inriktade verktyg som känns igen från bland annat programmet "Återfallsprevention" där enkla andningsövningar ingår i varje session. Min erfarenhet av att arbeta med  andningsövningar är att dessa kan ge visst motstånd till en början, men om man tränar tillsammans några gånger brukar det ge med sig. Ofta väljer programdeltagarna att träna på avslappningsövningar i hemmiljö och det kan ge lugnande resultat. Jag minns en klient som började göra avslappningsövningar hemma, vilket gjorde att dennes partner blev nyfiken. Det gjorde att de började träna avslappningsövningar tillsammans. I utvärderingen av programmet var det avslappningsövningarna klienten uppskattade mest och resultatet var att paret hade färre konflikter och att deras hund hade blivit lugnare. 

Jag brukar ibland ägna mig och självterapi med övningar som ingår i de olika behandlingsprogrammen och i Krimstics. Efter matchen, där Liverpool krossade mitt kära United, kom impulsen att gå in på matchforum och skriva av mig all besvikelse. I stället för att älta förlusten och elda upp min begynnande frustration ännu mer släcktes den inre lågan genom en kvarts djupandningsträning.  Dagen efter var jag så lugn att jag kunde gratulera mina Liverpoolfrälsta kollegor Patrik och Robert till en mycket rättvis seger. En litet steg för mänsklighet, men ett stort steg för mig.

/Mats Ädel, krimsticscoach Frivården Gävle

 

Faktaruta - frivårdsappen Utsikt

Utsikt är en app som går att ladda ned till sin smartphone och är riktad till frivårdsklienter. Utsikt innehåller en kalender, en dagbok, en funktion för målsättningar och verktyg för att hantera tankar, känslor och problemsituationer. Den innehåller också ett antal förprogrammerade telefonnummer, till exempel Kriminalvården, Vårdguiden och Självmordslinjen.


Målsättningen med Utsikt är att:

  • ge ökad närvaro på möten med hjälp av en kalender med påminnelsefunktion.
  • komplettera och förstärka behandlingsprogrammen med hjälp av övningar som syftar till att minska risken för återfall i brott.

Läs mer om appen här