Alla inlägg


En tecknad svartvit bild på en person som håller i en stor nalle.

2018-12-07

I bagaget


Inlägget har följande kategorier:

En lärarkollega undrar om jag kan vara med och lyssna på en muntlig presentation i svenska. Här följer hur en ung klient hanterar ämnet uppväxt och barndomsminnen:

Hur mycket har egentligen en uppväxt att göra med hur en människa blir som vuxen? Hur lätt är det för en utländsk familj att komma till Sverige och starta från noll?

Min familj kom till Sverige från Colombia när jag var 3 år gammal. Vi flydde från ett land fullt med krig, kriminalitet och fattigdom och kom till Sverige fulla av hopp och tro inför framtiden. Väl i Sverige visade det sig vara svårt för mina föräldrar att skaffa jobb och att anpassa sig till det svenska samhället. Skillnaden mellan Colombia och Sverige är väldigt stor så det är inte så konstigt att det var en stor omställning. Min pappa sökte jobb efter jobb medan min mamma var hemma och tog hand om oss. Jobbsökandet ledde ingenstans och min far var tvungen att se över sina alternativ för att kunna försörja familjen. Han började försörja sig och oss genom att göra brott. Det ledde till att vi kunde flytta ifrån vår lilla trånga etta till en större lägenhet i förorten Alby. Vi hade det väldigt bra under många år då, men min far gjorde dock mycket av sina affärer i hemmet. Det var väldigt mycket kriminella personer där hela tiden.

Det hölls inte hemligt att min far var kriminell, utan det var helt öppet för oss. Som han alltid brukade säga själv: ”en man måste göra vad han måste göra för att försörja sin familj”. Allting var frid och fröjd fram till en dag när jag var 11 år. Polisen stormade vår lägenhet och tog min pappa till häkte. Han fick 4 års fängelse. Jag, min mor och mina syskon hälsade på min pappa ofta i alla möjliga anstalter han var på, ända fram till den dag att han frigavs och utvisades från landet.

Min mor som hade varit hemmafru under hela vår tid i Sverige hade aldrig hunnit lära sig svenska eller ens haft något jobb. Vi hade det väldigt svårt under den tiden och min mamma var tvungen att ta alla jobb som erbjöds samtidigt som hon studerade svenska. Detta ledde till att hon inte var hemma så mycket och jag började hänga ute mer och mer tillsammans med mina vänner från området. Jag började själv göra lite småbrott. Jag skyller inte på någon för de val jag gjort i mitt liv, men med min pappa som min stora idol och med det faktum att han öppet visade sitt kriminella liv för oss kändes det som en självklarhet att jag med skulle fortsätta i hans fotspår.

Redan som 13-åring blev jag tagen av polisen för första gången. Jag fick LVU och låstes in i en så kallad p12. När jag kom ut började jag göra grövre och grövre brott. Jag hade LVU fram till att jag var 18 år och socialen placerade mig i olika hem 19 gånger. Jag sitter just nu på anstalt med mitt andra fängelsestraff och reflekterar över mitt liv. Men allt som hänt har verkligen fått mig att öppna ögonen och inse att det här är inget liv som jag vill leva. Jag är idag väldigt målmedveten och har ännu större drömmar än vad jag och min familj hade när vi kom till Sverige. Det har varit väldigt mycket motgångar i mitt liv, men något jag brukar säga till mig själv nu är att det som inte dödar gör mig starkare och jag ska bevisa för mina föräldrar att man alltid har ett val i livet. Det bästa valet mina föräldrar gjorde var att vi flyttade till det här underbara landet för när man väl kan svenska och är anpassad till samhället så finns det inga gränser på hur långt man kan nå

Men, på grund av min pappas val så blev kriminalitet på något sätt normaliserat och det kändes inte så konstigt att gå den vägen. Enligt mig är människor alldeles för fördömande  mot personer som gjort kriminella handlingar, istället för att inse att på att människor kanske formas efter sin uppväxt och omständigheterna.

Text: En av våra studerande klienter

Bild och bearbetning: Hanna Pohjola