Alla inlägg


Bilden visar två personer, en stjärngosse och en lucia.

2018-12-21

Jul på insidan


Inlägget har följande kategorier:

En högtid som jul är lika viktig på insidan och saknaden av nära och kära gör sig extra påmind. Humor och lite extra inslag i anstaltsvardagen uppskattas under den så annars långa julhelgen.

På Sagsjön började julfirandet när två Luciatåg besökte oss. Humor varvades med tradition under en tidig morgonstund. Ljuset i korridorerna släcks ner och en stunds stillhet och tystnad infinner sig i väntan på den vackra sången och Lucians entré. Känslorna bland de intagna är påtagliga. Alla samlas tätt intill varandra och hela anstalten stannar upp för en stund. Några sjunger med, några gråter. Efteråt fikar personal och intagna tillsammans, småpratar och fångar upp de tankar och känslor som väckts.

 

Långt ifrån alla intagna har möjlighet att träffa sin familj under julhelgen. Det finns också många som inte har någon familj eller inte har kontakt med dem. På Sagsjön är de flesta i personalen på något vis involverade i att skapa julstämning. Organisationen Solrosen har skänkt julklappar till intagnas barn, som anstalten hjälper till att få skickade med post. Det anordnas pepparkakshustävling, julkortspyssel, godisbak och så självklart julmat till där alla bidrar på något sätt.

 

Bidrag till pepparkakshustävlingen

Bidrag till pepparkakshustävlingen

Bidrag till pepparkakshustävlingen

Personalen ser fram emot lite extra ledighet men för våra intagna fortsätter livet på anstalt oavsett vilken dag på året det är. Liksom de flesta andra anstalter är nästan varje bostadsrum på Sagsjön upptaget och det innebär många intagna att ta hand om och se lite extra under många och långa helgdagar. Det viktiga arbetet, som vi gör med våra intagna varje dag, blir om möjligt ännu mer viktigt.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön