Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar en detaljerad bild på månen med svart bakgrund.

2018-12-20

Som en enkelbiljett till månen!?


Inlägget har följande kategorier:

Mitt namn är Manilla Pettersson och jag, liksom tidigare skrivare här på bloggen, arbetar som handläggare i övervakningsärenden parallellt med att jag är krimsticscoach.

Att jobba med övervakning innebär att vi träffar personer dömda att komma till frivården - enkelt uttryckt. Övervakning innebär med andra ord inte att vi springer runt på stan och spanar. Vi träffas under en begränsad tid genom att personen kommer till frivården på möten. Jag började min kriminalvårdshistoria på Frivården Örebro där jag jobbade med ungdomar under övervakning i ett år innan jag flyttade till Göteborg.

Manilla Pettersson

Jag har under de senaste fem åren fått möjligheten att arbeta inom flera områden. Jag har under en period arbetat som uppsökare på häktet, skrivit personutredningar men sen sökt mig tillbaka till arbetet som handläggare för övervakning. Varför kan en ju då undra?  Som både Karin Beijergård Månsson och Mats Ädel i sina presentationer berört frågan ”varför gör jag som jag gör och tar det mig dit jag vill?” gör också jag det. Jag hakar på, så att den röda tråden lyser med sin närvaro. 

Jag jobbar på frivården för att jag tror på förändring och jag gillar att vara en del i att hjälpa en person som gör denna förändring. Om en förändring ska bli till handlar det om att personen i fråga vill göra en förändring, som Mats Ädel i sitt första inlägg beskriver så bra, att ”rikta blicken inåt” (tips: skrolla ner och läs igen:) ). I min roll som frivårdsinspektör är jag ett yttre tecken för klienten. Jag ligger utanför personens kontroll i den bemärkelse att jag inte kan kontrollera vad denne gör eller inte.

Men visst hade det ibland varit coolt om en kunde ”tanke-styra”, tänk nu i jultider att exempelvis säga till alla i kön på mataffären att vika undan, trolla bort all trafik i rusningstrafiken, besluta att det ska vara massa snö hela julen med en lagom dos minusgrader.

Men tyvärr, kan jag inte kontrollera vädret men det påverkar mig. Jag kan heller inte kontrollera en annan person eller kön i mataffären. Men jag kan påverka och påverkas. I rollen som frivårdsinspektör ingår en stöttande och kontrollerande del. Båda rollerna är viktiga men den stöttande delen är betydligt roligare. Jag kan i min roll erbjuda stöd, lära ut färdigheter som kan vara hjälpsamma, följa upp och pusha personen i en förändring. Jag kan stötta personen att fundera på och kanske prova en annan väg. Utvärdera och göra mer av det som funkar, mindre av det som inte funkar eller testa nått annat.

Det finns sammanfattningsvis få saker som är roligare i jobbet än att ha möjligheten att följa en person som testar och lära nytt. Jag har stor respekt för de personer jag träffar som vågar slänga sig ut på okänt vatten. Jag har också respekt för att det är svårt och att förändring sker i små små steg. Jag tror vi alla kan relatera till att det är svårt med förändring. Jag skulle exempelvis vilja träna mer och nu när året lider mot sitt slut är jag nog inte ensam om att det där nyårslöftet inte riktigt hållits. Om det ens varit i närheten att påbörjas (opps..) Att bryta/byta/välja bort ett liv i kriminalitet tänker jag i visa fall kan jämföras med att få en enkelbiljett till månen. Helt okänt.

Jag vill med mina blogginlägg öka kunskapen allmänhetens kunskaper om kriminalvården så kommentera gärna med en fråga. Vad vill ni veta mer av?  Jag kan ju försöka gissa och svara på de frågor jag brukar få men är ju betydligt roligare med nya frågor direkt från er..

Jag ser fram emot att dela min vardag med er, i rollen som frivårdsinspektör och krimsticscoach. Jag tänkte i kommande inlägg beröra skillnaden på övervakning vid skyddstillsyn och villkorlig frigivning. Jag har också en plan om att berätta mer om lekmannaövervakare och hur jag tänker om mitt uppdrag utifrån citatet ”jag jobbar för min egen arbetslöshet”.

 

God jul och gott nytt år!
- Manilla Pettersson, frivårdsinspektör och Krimsticscoach på frivården Göteborg

Faktaruta - Vad är yttre och inre tecken?

Yttre tecken - platser, saker, personer (allt utanför mitt skin) 

Inre tecken - vad jag tänker och känner (allt innanför mitt skin)