Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På bilden är Peter Jakobsson.

2018-02-07

Introduktionstidsminnen och tankar av tacksamhet


Inlägget har följande kategorier:

Denna vecka presenterar vi en av lärcentrums gamla rävar, nämligen matematik- och fysiknestorn Peter Jakobsson.

När jag började hösten 2016 var Peter min handledare och jag fick en bra vägledning in i Lärcentrums alla vinklar och vrår. Det som var speciellt bra är att hans syn på de studerande är varm och tillmötesgående och att han vet hur man  löser de flesta IT- trassel som uppstår lite då och då  när man arbetar med verkets en smula snåriga system.

Fråga till Peter:  När började du på lärcentrum, har du varit på flera anstalter och vad gjorde du innan?

Jag började på Österåker 2010, men har varit runt en del på andra anstalter. Exempelvis arbetade jag på Täbyanstalten  några månader  innan Tomas Lundberg kom och tog över rodret. Vi har också haft ett samarbete med  både Täby och Storboda, där jag bytt plats med en lärare en dag per vecka. Det var givande och lärorikt att se hur det går till på andra ställen.

Innan jag kom till lärcentrum så hann  jag med  att vara lärare under ungefär tre år. Jag arbetade ett tag som ren distanslärare med 200 studerande runt om i riket. Sedan har jag även arbetat  på ett par olika gymnasieskolor. Men, från början är jag  civilingenjör och jag arbetade  med mikroelektronik i många år, men sadlade som sagt om till lärare i mitten av 2000-talet.

Slutligen, det bästa tipset jag fick från Peter som ny kollega  var följande:

”Skapa bra och trygga relationer med  dina studerande och håll vad du lovar. Visa att du bryr dig, att du är genuint intresserad av deras studier. Då kommer du också få den respekt du förtjänar.” Med andra ord, ord och inga visor från en gammal räv som varit med ett tag! 

//Hanna Pohjola, Lärare, Anstalten Österåker