Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på Governors Office i Capitol Building.

2018-01-18

Början på slutet - Onsdag 8/11


Inlägget har följande kategorier:

Karin, Johan & Glenn börjar runda av sin resa och träffar de amerikaner som var på utbyte i Sverige på likvärdigt uppdrag.

Tidig morgon - möte i Governors Office i Capitol Building med Lieutenant Governor Donna Lynne står på schemat. Vi fick gå upp med tuppen den här dagen för att ta oss upp till Denver från Colorado Springs, en sträcka som utan trafikstockning tar 1,5 timma tog 2,5 timma. Dels hade det här märkliga Coloradovädret visat sig från den kyliga sidan denna natt - så väglaget var lynnigt. Därutöver är det så att inflyttning av människor har ökat ofantligt i Colorado, och framför allt de stora städerna så som Denver och Colorado Springs, vilket så klart innebär att det är väldigt många människor som vill transportera sig via bil. *suck* vi krypkörde fram de sista milen... solen från, den numera, klarblåa himlen gjorde visserligen humöret bättre. Ursprungsplanen var att träffa Guvernör Hickenlooper, men han fick tyvärr förhinder med annat uppdrag. Med på detta möte var även de amerikanare som befunnit sig i Sverige för likvärdigt uppdrag som vi (Dan Pleimann, Michelle Gomez och Megan Zimmerman).

Möte i Governors Office i Capitol building (bild på byggnaden högst upp) 

Governor Hickenlooper är en av de beslutsfattare tillsammans med vår Generaldirektör Nils Öberg som gjort att detta utbyte kunde genomföras - och därmed viktigt att under detta korta möte bekräfta att utbytet varit både lärorikt och värdefullt. Under samtalet med Lieutenant Governor Lynne fick vi möjligheten att ge en kortare reflektion av våra respektive upplevelser i de olika länderna och samtidigt gav hon en kortare inblick i vilket uppdrag deras organisation har med en förvaltning av 30 billioner dollar.

Väg I-25

När vi vände tillbaka söderut mot Colorado Springs hade temperaturen ökat och det lömska väglaget hade dragit sig undan. Väl tillbaka på huvudkontoret satte vi oss ner för att summera våra tankar, erfarenheter och känslor som uppkommit under våra tre veckor. Det var svårare än man kan tro - å andra sidan inte så konstigt. Det har varit ett späckat schema från dag 1, och det tar tid att processa information. Men vi lyckades komma fram till fyra olika typer av information som blev underlag till torsdagens presentation inför samtliga inblandade i vårt utbyte. Vi utgick från likheter och skillnader på anstalt respektive frivård. Som vanligt är det lättare att hitta skillnader än likheter - just eftersom de är just olikheter. Därutöver gjordes en skriftlig utvärdering, som delvis ligger till grund för det fortsatta samarbetet mellan Sverige och Colorado som vi hoppas ska fortsätta.

Kvällen för oss tre blågula avslutades tillsammans med Dan Pleimann, en av de coloradianer som varit i Sverige, med en stor köttbit på närliggande restaurang. Den här gången lät vi bli burgare och satsade mer på det fasta köttet - vilket visade sig vara ett vinnande koncept. Om man ska sammanfatta vår matresa så har vi hittat mat som får allt mellan 3-5 purjolökar. Inga bottennapp - förvånansvärt nog... I toppen hamnar nog burgaren på Illegal Burger, men även den där märkliga Sloppern - ni minns den där burgaren i chili? Samt fine-dining-maten på Avelinas... frågan är bara - trots att vi undvikit snabbmat - vill man ställa sig på vågen när man kommer hem?

//Karin, Glenn & Johan