Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden är tagen i ett bevakningstorn.

2018-01-10

Drömscenariot - del 5


Inlägget har följande kategorier:

Glenn imponeras av Colorados effektiva kriminalvård och ser ett drömscenario i sin avslutande del av sin skuggning.

Vi gör ett besök uppe i ett av bevakningstornen. Det är trångt upp i tornet. Inte större än ca. 2x2 meter men med alla prylar man klämt in här uppe så går det knappt att röra sig. Man jobbar även här uppe i skift som är 8 timmar långa. Det gör att man har monterat en toalettstol mitt i det lilla utrymmet. En värmefläkt står och brummar med en obehagligt hög ljudnivå. Detta är det enda stället inne på anstalten där man har dödliga vapen inom räckhåll. Ett kulgevär och ett hagelgevär. Jag frågar varför man har en av varje och efter en liten stunds fundering får jag svaret "Well..... If you should happen to drop your rifle out of the tower you can grab the shotgun to defend that rifle from being used by the inmate...". Jo men de låter ju logiskt.....

På vägen tillbaka till kontoret passar vi på att besöka industrivakten en sväng eftersom det är dags för de intagna att gå tillbaka till sina respektive enheter.
Åter igen visar man upp en struktur och effektivitet som är imponerande. Man har ett bord med ett antal fack som gör att man kan ta emot ett antal intagnas tillhörigheter åt gången, visitera allt och sedan placera sakerna i motsvarande fack på andra sidan metallbågen. På andra sidan bågen står arbetsledarna tillsammans med några vårdare och gör en skyddsvisitation av samtliga intagna. Jag noterar att man trots denna arbetsuppgift har ett föredömligt förhållningssätt. Man småtalar och skojar under hela genomförandet och jag ser att det finns en ömsesidig respekt mellan personal och intagna. Det verkar inte vara några konstigheter att ha rollen som arbetsledare och samtidigt utföra denna kontrollåtgärd. Det som är den största skillnaden är att ur varje gäng som kommer förbi väljs några intagna ut slumpmässigt för att genomgå en total avklädnad. Detta för att avskräcka från att försöka smuggla saker tillbaka till avdelningarna.

Bord med fack

Förrådet ligger i närheten av industrivakten och vi går en sväng förbi där för att se hur det ser ut. Inte mycket som skiljer sig mot hemmaplan men något som sticker ut är de har en egen röntgenapparat. Allt körs genom maskinen och när man gör visitationsinsatser på avdelningarna för man hit alla tillhörigheter från bostadsrummen och använder maskinen. Vi kommer in på hela lösningen med den genomskinliga elektronik som de intagna använder sig av. Det gör ju att visitationerna blir betydligt enklare. Även den lilla personliga surfplattan som de intagna får använda är genomskinlig. Jag frågar lite mer om hur den används och det visar sig att även lärare och sjukvård använder den för att kommunicera med de intagna. Man har betydligt färre personal i förhållande till antal intagna om man jämför med hur det ser ut i Sverige men det gör också att man ”tvingas” hitta lösningar på olika problem för att bli mer effektiv med de små resurser man har. Tänk om vi hemma kunde anamma detta fokus på effektivitet plus ha de personalresurser vi redan har. Vilket drömscenario!

Denna dag har precis som alla andra dagar (med undantag för den där fredagen med probation och paroleboard som jag trodde aldrig skulle ta slut…) gått helt sjukt fort och det är dags att börja avrunda. Captain Snell och Lieutenant Dickinson följer med mig ut till bilen och innan vi säger hejdå så plockar Dickie fram en liten ”Swag bag” full med lite patchar, pins, emblem-mynt och det bästa av allt, en riktigt ”badge” som alla Correctional Officers bär till sin uniform. Vi byter mailadresser och ett sista handslag med tack för all den tid dom lagt ner på att visa mig sin verksamhet. Jag hoppar in i bilen och rullar ut från området. Jag önskar att jag kunde få stanna några dagar till, för trots att jag inte haft en lugn stund och fått se en massa saker så vet jag att det kommer dyka upp frågor och funderingar ett bra tag framöver. Jag utgår från att jag kommer få användning för alla de mailadresser jag har samlat på mig under mina besök.
Även denna dag får jag stanna till i säkerhetskontrollen och visa att jag inte har någon intagen i skuffen. Inte för att min lilla Plutt-Nissan skulle rymma någon i bagaget men de e klart man gör som man blir ombedd…………

//Glenn