Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en färgglad bukett med olika blommor.

2018-07-18

Sommartider i lärcentrum


Inlägget har följande kategorier:

Det där med ledigt i juni, juli och augusti är väldigt ingrott i uppfattningen om läraryrket, men svaret blir att här jobbar vi på.

På Lärcentrum avstannar inte aktiviteterna för sommarsäsongen. Här stretas det på, trots värmen. Vi lärare som arbetar här får ofta frågan: när har ni sommarlov? Det där med ledigt i  juni, juli och augusti är väldigt ingrott i uppfattningen om läraryrket, men svaret blir att här jobbar vi på. I den här skolverksamheten existerar inga terminer, utan när någon börjar studera gör hen det utifrån den tid hen sitter inne och utifrån individuella behov och möjligheter. Kriminalvården stänger ju inte heller ner efter årstid, utan rättvisans gång rullar på hela tiden, sommar som vinter.

Från början kände jag mig skeptisk till att bli av med skolloven. Men idag, två år senare, så ser jag mest fördelar. Arbetsbördan är jämnare när man inte arbetar efter terminer, eftersom det inte uppstår anhopningar och rättningshögar. Varje vecka påbörjar några nya personer sina studier, medan andra avslutar. Jämför detta med att några hundra personer börjar på hösten och slutar samtidigt någon gång i maj.

Sedan är det inte så tokigt att arbeta på sommaren. Även om vi håller öppet, så lugnar verksamheten ner sig. Dessutom, det är ljust morgon som kväll och man kan fortfarande njuta av sommaren när man kommer hem. Utöver det, folk, kollegor som klienter,  är oftast på bättre humör under den ljusa årstiden och då är det roligare och lättare att samarbeta med dem.

Avslutningsvis, det finns en känsla av frihet i att kunna planera när man ska ta ledigt och för mig är det en motiverande aspekt i mitt arbetsliv.

//Hanna, lärare på Lärcentrum