Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar Henry som står lutat mot ett träd i en skog.

2018-06-21

Sommarvikarie som aspirerar på forskning


Inlägget har följande kategorier:

Om att arbeta som sommarvikarie inom Lärcentrum

Det är äntligen sommar här i Lärcentrum Österåker. För att fira detta så presenterar vi årets  sommarvikarie, Henry Englund. Dock hoppas vi att Henry stannar längre än bara över sommaren, eftersom bra vikarier inte växer på trän. Vi som jobbar här har pratat med flera personer, bland annat blivande lärare, men av någon anledning så verkar det som om folk inte riktigt vågar sig hit. Men, för att ge en inblick i hur jobbet kan se ut när man arbetar som handledare, så ger vi ordet till Henry.

Berätta lite om dig själv, dina intressen och vad du studerar:

Jag är en 19-årig kille från Vasastan som, när jag inte arbetar som vikarie, pluggar på universitet på heltid. Mer specifikt studerar jag teologi, som för lekmannen ungefär kan översättas till religionsvetenskap, och jag aspirerar att forska och undervisa inom ämnet religionsfilosofi. På fritiden håller jag på med ett antal olika saker, bland annat tycker jag om att producera musik, spela tevespel och föda upp och inhysa myrkolonier (instängda i sina habitat, naturligtvis). Jag skulle beskriva mig själv som en lugn och reflekterande, men samtidigt mycket skämtsam person.

Hur kommer det sig att du sökte dig till Lärcentrum?

Jag siktar som sagt på att undervisa i religionsfilosofi (som lektor på universitet/högskola), och därför var det mycket passande med ett extrajobba inom läraryrket. Det verkade självklart också spännande att arbeta på en sådan speciell plats som ett fängelse, och jag kände att det förutom en bra arbetserfarenhet (och ett intresseväckande tillägg på mitt CV) även skulle vara en bra livserfarenhet, vilket det helt klart har varit.

Hur ser en typisk arbetsdag ut för dig?

Jag glider allt som oftast in på lärcentrum kvart i åtta på morgonen. Insläppet av studerande sker tio i och då står jag gärna vid dörren och antecknar vilka som kommer och säger god morgon. Därefter sitter jag, tillsammans med den vårdare som alltid är på plats, i lärcentrum och mer eller mindre håller ställningarna medan mina kollegor exempelvis ringer runt till sina distanselever. Jag finns som resurs för de studerande som behöver hjälp med sina studier, jag svarar i telefon när distanslärare ringer in och vill tala med sina elever, och hjälper utöver det till med vad helst som kan behövas hjälp med. Efter några timmar är det lunchrast, då jag ofta njuter av en promenad med mina kollegor, och sedan följer ett pass till innan jag slutligen går hem för dagen.

Slutligen, vi hoppas givetvis att Henry stannar här med oss, men det finns ju en uppenbar risk att han överger oss för en karriär i den akademiska världen. Så, om du funderat på att prova på att arbeta i lärcentrum, våga ta steget.