Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden är en illustration av en figur som spiller kaffe över en bok.

2018-05-28

Betydligt bättre ut


Inlägget har följande kategorier:

Om man ska säga något om Håkan, så är han väldigt energisk och har ett smittande glatt humör. Han kan även gå igång så pass mycket av ett mattetal att saker råkar flyga över skollokalen.

I veckans  blogginlägg bjuder vi in till Lärcentrum och delar med oss av tankar från en av våra studerande inom klientutbildningen. Vi väljer att kalla honom för Håkan, men i verkligheten  heter han  förstås något annat.  Om man ska säga något om Håkan, så är han väldigt energisk  och med ett smittande glatt humör.  Han kan gå  igång så pass mycket av ett mattetal  att kaffekoppen bara råkar  flyga  över  skollokalen.

Jag: Du har ju gått en rad kurser sedan du började för snart ett år sedan. Vilka kurser är det hittills?

Håkan: Jag har gått halvtid på lärcentrum, eftersom jag även går program. Med tanke på det tycker jag att jag hunnit med en hel del. Det har blivit flera olika kurser i både svenska , engelska  och  matematik. Nu håller jag på med fysik. Sedan, det kan även vara lite segt när man är inne i en kurs, men  när man slutligen får betyg, så blir man ju ändå väldigt motiverad och vill fortsätta att studera av bara farten.

Jag: Hur ser du på studier under verkställighetstiden?

Håkan: Dels ser jag på utbildning som en möjlighet att inhämta mera kunskaper, men även som ett sätt att få tiden att gå. Jag vill helt enkelt göra något så vettigt som möjligt av tiden man sitter inne.

Jag: Hur tycker du att det har fungerat för dig att studera just  inom Lärcentrum?

Håkan: Det som fungerar mindre bra är ju att man är väldigt låst när det gäller tillgång till information. Man är utestängd från internet och det är inte bara att googla efter fakta eller artiklar. Dessutom kan det vara lite babbligt inne i skollokalerna, men det är lite trevligt också, så det stör inte mig nämnvärt. Om man tar det positiva istället, så får man oftast feedback från lärare inom en rimlig tid. Det jag är mest nöjd över är att jag fick betyget B i svenska, eftersom det var helt oväntat för mig. Misstänker att det var arbetet med  en recension om Ondskan och slitet med ett arbete om söderslang som gav utdelning.

Jag: Ingår studier i planen när du kommer ut?

Håkan:  Nu när jag väl börjat plugga så vill jag gärna fortsätta, så jag planerar att söka in på Komvux eller en folkhögskola efter frigivning. Håkan skrattar till och tillägger lite skämtsamt: ”Jag när en vild dröm om att plugga biokemi eller något liknande. Tänk bara om man uppfann mirakelpillret som botade allt, eller som höll folk unga.  Då skulle man inte behöva bekymra sig mer om ekonomin i detta livet.”

//Hanna Pohjola, Lärare, Anstalten Österåker