Alla inlägg


Tecknad bild på en person som blir glad när telefonen ringer.

2018-03-29

Caramba ringer


Inlägget har följande kategorier:

Caramba är smeknamnet som klienterna gav spansklärarinnan Elizabeth Skantz under tiden hon arbetade på anstalten Hall. Det går rykten om att de studerande både sjöng och dansade som en del av undervisningen.

Samma tid varje vecka  så är han på plats, för det är då Caramba ringer. När den studerande greppar telefonluren, så bubblar det ut  glada haranger på klingande spanska. Men vem är då denna Caramba? Jo, Caramba syftar till spansklärararinnan Elizabeth Skantz, som är lite av en legend inom lärcentrum. Caramba är helt enkelt smeknamnet som klienterna gav henne  under den tiden hon arbetade på anstalten Hall. Det går rykten om att de studerande både sjöng och dansade som en del av undervisningen.

Vi väljer att kalla den studerande för Daniel, men han heter förstås något annat i verkligheten. Daniel läser sin tredje kurs i spanska på gymnasienivå och Caramba ringer alltid med preussisk precision, samma tid varje vecka. Daniel vill inte missa en endaste session och om något skulle råka komma emellan så använder han verkligen alla kanaler för att meddela förhinder.

Daniels framsteg och motivation för studierna gör mig nyfiken. När jag frågar honom hur det kommer sig att han är så noga vad det gäller just kommunikationen med sin lärare,  så berättar Daniel att han är väldigt intresserad av språk. Men, han tillägger att eftersom han nu hamnat i den här situationen, så gäller det att passa på att göra något konstruktivt av situationen.

Efter en stunds funderande så lyfter Daniel dock några viktiga saker om hur en lärare kan motivera sina studerande.

”Elizabeth ringer alltid den överenskomna tiden. Hon är dessutom väldigt lyhörd för vad jag kan och ältar aldrig något i onödan. Istället stöttar hon mig där jag behöver hjälp. Jag får kontinuerlig uppföljning och utbyte. Jag känner på riktigt att min lärare ser mig. Men, till saken hör också att när Elizabeth ringer så känns hon som en person med en hel del pondus, så jag skulle aldrig vilja vara oförberedd inför en spanskasession.” 

Vi har dock inte hört Daniel sjunga eller dansa med telefonluren i handen, men det är något vi ser fram emot.

Tills sist, distansundervisning kan för den oinvigda kanske låta ganska opersonligt och tekniskt, men som med all annan mänsklig kommunikation så går den att ladda med värme och engagemang och den konsten kan Caramba.

//Hanna Pohjola, Lärare, Anstalten Österåker