Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


En närbild på ett par händer som syr en blå tröja i en symaskin.

2018-03-16

Lönsam kreativitet


Inlägget har följande kategorier:

Våra intagna har många olika kunskaper och förmågor. Att kunna ta till vara på dessa är viktigt och bidrar till anstaltens verksamhet på flera sätt.

För en tid sedan fick jag ett förslag från en intagen, som har både utbildning och självlärda kunskaper i sömnad. Hon föreslog att en del av hennes dagliga sysselsättning skulle bestå av att laga kläder, lakan och övriga textiliter, som anstalten tillhandahåller åt de intagna, för att inte behöva kassera dessa utan istället återanvända dem. Ekonomi, miljö och hållbarhet är viktiga frågor i vår verksamhet och detta var ett ypperligt förslag till ett lönsamt bidrag.

Eftersom anstalten har konst och skapande verksamhet så fanns det lämplig symaskin och arbetshörna för uppdraget. Olika modeller av dragkedjor beställdes för att kunna byta ut dessa i jackor och tröjor. Dock uppstod det snart ett problem i att dragkedjorna byttes ut av vår duktiga sömmerska, och därmed tog slut, snabbare än vad vi hann beställa hem nya…

Nya dragkedjor

Batikkläder

En ytterligare intagen anslöt till engagemanget med förslaget att vi skulle batikfärga en del kläder, som fortfarande var funktionella men hade tappat en del av sin ursprungliga färg. Resultatet blev väldigt fint och mycket uppskattat av våra intagna.

 

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön