Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild med ett gäng elefanter i Kenya.

2018-11-23

En kontrastrik verklighet man lever i


Inlägget har följande kategorier:

Hetta, trafikkaos, lite historia, en uppskattad utbildning i en kontrastrik verklighet. Stefan är tillbaka med ett nytt spännande inlägg om livet i Kenya efter en halvårslång paus.

En fullständigt relevant fråga är ”Hur i hela friden är det möjligt att hålla en utbildning här utan att deltagarna, tränarna och definitivt jag själv domnar av inom 2 timmar?”. Det är i början av november, nådens år 2018. Dagen innan lämnade vi Nairobi vid 10-tiden och letade oss ner mot Manyani. Det är tjatigt att nämna trafiken i Kenya men det är svårt att undvika. Den är en påtaglig faktor i vardagen, så påtaglig att när jag blir gammal och gaggig och försöker minnas Kenya kommer bilder av miljontals fordon av alla de slag, incidenter, vansinnesomkörningar, döda människor i vägrenen, brinnande lastbilar m.m. sannolikt vara de intryck av tiden i Kenya jag tar med mig till andra sidan. Utan att gå in på detalj är denna resa inget undantag. Transporten tar 8,5 timmar och avståndet är måttliga 28 mil. Med på resan är min parhäst samt fyra kenyanska tränare från Kenya Prisons som gått igenom flera av våra utbildningar och sedan våren 2018 börjat träna sina egna kollegor.

Träningen vi ska hålla är Dynamic Security som vi introducerade hösten 2016 och som rönt stor uppskattning på alla nivåer inom Kenya Prisons. Och varför Manyani Prison? Commissioner General har beslutat att Manyani ska börja ta mot högprofilintagna för att minska trycket på andra fängelser. Det finns behov av ett pro-aktivt arbetssätt för att minska risken för rymningar, våld m.m. Anstaltschefen har framfört önskemål att vårt projekt ska utbilda personal inom lämpliga områden som risk- och behovsbedömningar, Dynamic Security och Motivational Interviewing. Avseende risk- och behovsbedömningar och motivational interviewing har personal utbildats i huvudstaden och Mombasa där vi anordnat gemensamma träningar tillsammans med frivården. När det gäller Dynamic Security, som enbart riktar sig mot fängelsesidan, utbildar vi alltid på plats i deras lokaler och unika verklighet.

När vi åker från porten vid Mombasa Highway upp mot administrationsbyggnaden möts vi av zebror och några antiloper. Ett flertal intagna går mot en varm dag på fälten med hackor uppslängda på axlarna. Till höger en bit upp ligger den protestantiska kyrkan, bredvid den ett litet personalcafé och en kiosk där några sitter och dricker te i skuggan. Muren som markerar själva fängelset är relativt ny men känns efter svenska mått mätt lite bräcklig. Ställföreträdande anstaltschef tar mot oss på sitt kontor och vi beger oss av mot träningslokalen en bit bort.

Manyani Maximun Security Prison ligger i en Nationalpark, Tsavo West. Området ligger mellan Nairobi och Mombasa och är att beteckna som halvöken. Tvärs över Mombasa Highway, som delar det gigantiska Tsavo i West och East, fortsätter det öde landskapet i synbar oändlighet. Fängelset byggdes av britterna i början av 1950-talet för att inkapacitera de som hade kopplingar till Mau Mau upproret. Mau Mau var en gerillarörelse under 50-talet som verkade för att återta kenyansk mark som brittiska nybyggare koloniserat. Britterna slog ner upproret och tusentals människor miste livet, emellertid bidrog upproret till att vända opinionen i Europa och 1963 blev Kenya självständigt.

 

Att bygga ett fängelse i en Nationalpark i ett av Kenyas varmaste område minskar sannolikt risken för rymningar. I alla fall under 50-talet. Skulle man mot förmodan lyckas ta sig förbi vakter och murar väntar lejon eller uttorkning runt hörnet (eller sannolikt båda delarna). Landskapet är brutalt torrt. Dammet driver in över fängelseområdet som i en Sergio Leone film och värmen är bedövande redan klockan 8 på morgonen. Skuggan lindrar en aning men så fort min bleka uppenbarelse nuddar solljuset känns det som att någon eldar ett fat bensin 47 centimeter från ansiktet.

Deltagarna är samlade. Drygt 2 dussin med olika rang och placering. Inledningen av alla utbildningar har ungefär samma mönster. Det är lite avvaktande. Deltagarna är lite fundersamma vad detta kommer att ge. Det brukar snabbt skifta över till ett aktivt deltagande och påtagligt intresse. Självklart finns det alltid minst en skeptiker, ofta en äldre manlig officer som tidigt påtalar att han arbetat i decennier med säkerhet och att han vet allt som är värt att veta om säkerhet. Alltid lika roligt att i samband med avslutningen, några dagar senare, höra hur attityden förändras och skeptikern lovprisar den nya kunskapen.

Brinnande buss längs motorvägen

Klimatet gör att träningen drar ut på tiden. Det är hart när omöjligt at ha samma tempo som i det kyliga Nairobi. Avslutningen senareläggs, tre dagar blir till fyra, och det blir omöjligt att ta sig tillbaka till Nairobi samma dag. Bara att åka till det mediokra hotellet och avvakta gryningen. Dock med positiv anda efter den uppskattning chefer och personal visat. Som en påminnelse av vår förgänglighet står en buss och brinner i vägrenenen precis utanför infarten till fängelset. Efter att ha passerat den brinnande bussen tittar jag upp mot bergen och ser några elefanter som är på väg ner till vattenhålet på anstaltsområdet. En kontrastrik verklighet man lever i.

 

 

/TSAU, Stefan