Alla inlägg


Bilden visar en illustration i svartvit.

2018-11-21

På gott och ont


Inlägget har följande kategorier:

När man arbetar på anstalt så får man ofta höra hurdana intagna är. Säkert kommer dessa utlåtanden i största välmening, men ofta bottnar de inte i praktisk erfarenhet. När man träffar människorna i verkligheten så brukar ju bilden alltid bli mer komplex.

Det finns en fördom som jag ofta får höra och den är att alla som sitter inne påstår att de är oskyldiga. Efter drygt två år som språklärare och många berättelser senare så vet jag att det finns många sätt att förhålla sig till det egna brottet. Det här utrymmet är en aning litet för att återge detta, men det är en historia som sticker ut.

En dag när jag arbetar med en studerande så utbrister han mitt i allt: ”jag har verkligen en nattsvart sida”. Med ett glatt leende  fortsätter han: ”En del av mig har ägnat sig fullkomligt helhjärtat åt kriminalitet”. Efter en paus fortsätter han: ”Men, det har ändå funnits något slags samvete, för jag är inte rätt igenom ond. Jag har exempelvis ofta hjälpt människor i stort som smått och jag vill verkligen alltid deras bästa. Saknar någon exempelvis pengar i en kassakö, så betalar jag gärna kalaset istället för att låta någon gå hem tomhänt. En annan sak, jag har gett generösa gåvor till många olika  hjälporganisationer. Sedan, om det är svårt för familjemedlemmar att en anhörig blir fängslad är en sak, men mina familjemedlemmar var även tvungna att säga upp alla månatliga gåvor när jag åkte in. Det handlar väl mycket om att kompensera sina dumheter och att försöka döva ett dåligt samvete genom något slags goda gärningar. På något sätt vill väl även jag vinna en plats i himlen. Som sagt, det är dubbelt”.

Arbetar man med människor får man ta del av många berättelser och det finns gott om förutfattade meningar, särskilt om man saknar praktisk erfarenhet.  Vi är ofta snabba med att dra slutsatser, kategorisera och ha åsikter. Visst, det finns en del intagna som hävdar att de är oskyldiga, trots att bevisning hävdar motsatsen, men jag tror inte de är i majoritet, utan alla bär på sin egen historia.

Till sist, det här sker en vanlig dag på jobbet, under ett samtal i engelska 5. Sedan, tilläggas bör att inlägget publiceras i samråd med klienten.

Text & illustration: Hanna Pohjola, lärare i engelska på lärcentrum Österåker