Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar Helene som sitter i en fotölj.

2018-10-22

Spännande och kreativt lärarjobb med unga på häkte


Inlägget har följande kategorier:

"När jag ser tillbaka på ett långt yrkesliv, är det arbetet med de unga häktade jag upplever som mest meningsfullt." I dag bjuder vi på en vardagsskildring om arbetet som lärare inom Kriminalvårdens vuxenutbildning.

Jag heter Helene Thalinsson och har jobbat länge som lärare parallellt med större och mindre pedagogiska utvecklingsprojekt. Anstalterna Skenäs och Kolmården var mina arbetsplatser fram till 2015, då jag fick möjligheten att arbeta i ett nytt projekt på Regeringens uppdrag; Unga i solitära häkten. Dessa häkten är små; det finns varken lärare eller InIT-datorer på plats. I somras fick jag fast anställning i detta uppdrag, det känns väldigt bra.

Huvudsakligen hjälper jag häktade elever att få kontakt med sin skola, för att om möjligt kunna göra teoretiska skoluppgifter under häktestiden. För den kontakten behövs åklagares tillstånd. Då fungerar jag som länk mellan skola och elev i häkte. Mentorer och klassföreståndare är oftast engagerade i sina elever, men de flesta uppgifter bygger på att eleven har tillgång till dator och internet. Det blir några omvägar innan uppgifterna är genomförda. De här eleverna har gott om tid, men inte alltid fokus. Det är viktigt att de inte hamnar efter mer än nödvändigt i sitt skolarbete, men ovanan att arbeta med papper och penna är påtaglig kan ibland göra det svårt. Jag brukar säga att tid är det de har mest av. Och att se det som en slags strikt internatskola där de kan få mycket gjort på den tid som de upplever aldrig tar slut.

Mer än hälften av dem jag ringer till har straffat ut sig redan i grundskolan, och har inte betyg med sig från årkurs 9. De eleverna har oftast den brantaste uppförsbacken, eftersom de dåliga skolerfarenheterna sitter djupt. Här är delkurserna i grundläggande engelska, matte och svenska guld värda – Tack Skolverket för det! – för de flesta hinner ta betyg i någon delkurs under häktestiden, och med det kommer insikten att de faktiskt har förmågan att studera. Det blir en riktig boost för självförtroendet, som räcker utanför Kriminalvårdens armar, tillsammans med en Individuell studieplan, som de får hjälp av våra studie- och yrkesvägledare att upprätta. Det här dokumentet är ett konkret steg in i framtiden och ger dem trygghet att våga söka sig till Komvux för att visa vad ett skolproffs inom Kriminalvården har hjälpt dem att ta fram. Med det dokumentet är det lättare att komma vidare till ett normalt liv, utan droger och kriminalitet.

Vi har ett otroligt stort ”Komvux” inom vår Vuxenutbildning, med många lärare i Lärcentrum på alla anstalter och större häkten. Det finns ett brett utbud av kurser och våra lärare har redan en förståelse för vad det innebär att sitta inlåst och hur det påverkar förmågan till fokus och motivation. Lärare som dessutom har en uppfinningsrikedom och ett tålamod utöver det vanliga att överbrygga alla de praktiska problem det innebär att bedriva undervisning på distans utan full tillgång till datorer och med telefonen som kommunikationsmedel.

Studieverksamheten på våra häkten skulle inte fungera utan vår häktespersonal, som förutom att vara studieadministratörer och skapa förutsättningarna på plats, även behöver skanna många handskrivna sidor och skicka till respektive lärare genom mig. Detta sker i en redan händelsestyrd vardag med få pauser och fungerar förvånansvärt bra.

Det är väldigt roligt att jobba i en verksamhet där flera personalgrupper tillsammans ser till att vardagen för den studerande fungerar. Utan oss alla skulle inte det här arbetet fungera. När jag ser tillbaka på ett långt yrkesliv, är det i arbetet med de unga häktade som jag upplever störst mening.

Helene Thalinsson/ Lärare och anställd i projektet Unga i solitära häkten

Foto: Hanna Pohjola