Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Fotot visar Karin Hagman liggandes på golvet tillsammans med sina egenodlade växter.

2019-04-25

Vad gör en när en har tråkigt?


Inlägget har följande kategorier:

Innan vi åkte förbereddes vi på att vår rörlighet är begränsad till ett visst område och det kan resultera i att en får svårt att aktivera sig på fritiden. Det enda vi visste var att det i anslutning till alla boenden finns ett gym. Så vad gör en om en inte är intresserad av gym?

Jag har aldrig haft svårt att underhålla mig på fritiden och oftast varit irriterad över att jag har för lite fritid. Dock inbegriper en stor del av det jag gör på fritiden hemma, aktivitet med andra människor som jag själv har valt.

När jag hade fått överblick av boendet och vilka möjligheter här finns då tog jag med mig några saker att förnöja mig med. Jag har begränsat antalet böcker, av den enkla anledningen att de väger mycket och då måste jag avstå från något annat i packningen. Dessutom hade jag turen att från min fantastiska personalgrupp få Storytel i avskedspresent, en app där en kan lyssna på ett till synes oändligt antal ljudböcker, och den har varit en källa till ny och spännande litteratur jag inte kände till.

Maten vi har att tillgå är ganska enahanda, det är vitt bröd, pommes frites, ris och get eller kamelkött. Grönsaker finns inte att skåda så långt ögat når, förutom ärter på burk. Frukt finns ibland, beroende på säsong, det är i huvudsak vattenmeloner, bananer, apelsiner och papaya.

Jag bestämde mig för att odla grönsaker. Först letade jag matjord, men hittade ingenstans där det gick att köpa. Jord får inte importeras men min dotter hittade komprimerade kokosfiber som säljs hos en känd svensk möbelfirma, det gick bra att ta med sig. Små bruna plattor som en häller vatten på och så sväller det till en hink med jord. Toppen! Krukor gick att köpa, sedan var det bara att odla. På paketet med kokosfiber står det att en behöver tillsätta näring efter cirka tre veckor. Jag letade men hittade inga näringspinnar och beklagade mig för vår tolk Ahmed som föreslog att jag skulle prova kameldynga, eller som han uttryckte det ”Shit is a good fertilizer”. Sagt och gjort, jag och Ahmed gick på kameldyngeexpedition, resurserna var oändliga. En klutt per kruka och resten av kluttarna förslöt jag i trippla påsar och la i frysen.

 

Kamelkluttar är bra näring till växter

Min skörd har varit ojämn, vissa växter trivs bättre än andra. Jag har provat ett otal tomatsorter och äntligen hittat en som verkar trivas. Ärter, sallad och rädisor växer så det knakar, men så är det kryddorna. Varken timjan, dill eller persilja vill bli mer än ca tio centimeter höga, basilikan växte däremot fint ända tills bladlössen fick smak på den. En kunde bokstavligen se hur de sög saften ur växten. Ärter tyckte de också om.

Eftersom min dotter har grönare fingrar än jag så vände jag mig åter till henne för hjälp. Jodå, en kan bränna jorden, då dör bladlössen, de behöver inte vara mer än 20 minuter i 50 grader så dör de, tyvärr dör också alla näringsämnen i jorden samtidigt. Därefter tillbringade jag en helg med att bränna min kokosfiberjord i ugnen. En plåt i taget, för säkerhets skull 120 grader och minst en halv timme per plåt och sedan rejält på med näring.

Nöjd och glad satte jag en ny skörd. Salladen, tomaterna, ärterna och rädisorna växte bra, men därefter upptäckte sparvarna som brukar häcka i mitt köksfönster att rädisor är gott. De fullkomligt totaldemolerade mina hett efterlängtade rädisor. Alltså blev jag tvungen att hitta en lösning för hur en håller dem borta. Till jul hade jag fått en julkalender av min partner, den innehöll allehanda jultillbehör, bland annat en älg som vickar när solen lyser på den. Den kom väl till pass. Nu vaktar den vickande älgen över mina växter.

Ja, vad gör jag annat än odlar på fritiden? Jag tycker om att måla och har med mig oljeduk som jag klistrat upp i badrummet, så när jag har tid, då målar jag. Vidare har jag tagit med bärbar högtalare och laddat ner Sveriges Radios App, i och med det kan jag lösa Melodikrysset och lyssna på nyheterna. Jag har en blockflöjt och förnöjer mina grannar med skalövningar, jag har kamera och fotar en hel del, övrig tid försöker jag socialisera med de som bor på området.

En av mina målningar i badrummet

Sedan finns det allt det där en skulle vilja hinna med, men som det inte finns tid till, läsa distanskurser, brodera, skriva, ladda ner filmredigeringsprogram och bli en hejare på det, läsa somaliska eller lära sig allt om hur en torkar kamelkött. Annars kan en göra som de flesta som bor här, kolla Netflix och träna, olika saker passar olika personer och har en tråkigt, då är det oftast för att en inte tänjt fantasins möjligheter i vad en kan göra när en får lite tid till förfogande.

För övrigt har jag för lite fritid.

Karin Hagman

Utlandsstationerad i Hargeisa, Somaliland