Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en tjusig jultröja.

2019-12-05

Det lackar mot jul på Hall


Inlägget har följande kategorier:

Här på Lärcentrum Hall är lokalerna pyntade med julstjärnor och blingbling för att höja stämningen. Pyntning sker helt enkelt så gott det går på en kriminalvårdsanstalt.

I år är planen att göra det lite extra festligt de dagar då vi har öppet, genom att personalen, det vill säga vi lärare, bär jultröjor, gärna även tomteluvor och det ryktas också om andra julrelaterade accessoarer.

Sedan, när vi nu talar om julen, så får vi ofta frågor om det är jullov för dem som studerar på anstalt. Svaret är nej. Vi håller öppet för våra studerande samtliga dagar som inte är röda. Tilläggas kan att inom den här verksamheten har vi inte några egentliga lov och inte heller några  terminer. Orsaken till detta är att våra studerande börjar helt olika tider och följer individuella planer. Rättvisan har ju sin gång hela tiden och inrättar sig inte efter skolterminer.

Faktum är att de som studerar i vår verksamhet föredrar oftast att inte ha några lov. För många är ju det här med att ta tag i sina studier och sin skolgång ett sätt att göra det bästa av sin situation. Då vill de också hinna med så mycket som möjligt medan de avtjänar sina straff.

Slutligen, du kanske undrar, hur kan lärare inom kriminalvården få ha jultröjor? Bär inte alla som arbetar på anstalt uniformer? Nej, det är några yrkesgrupper som bär civila kläder här på anstalten och vi hör till dem. Därför blir det julutspökning även detta år och jag kan lova, det har hittills varit uppskattat och kommer bli det även i nådens år 2019! Därmed,

God Jul till Er alla, från oss Alla!

/Hanna Pohjola, lärare i engelska, Lärcentrum Hall