Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


På fotot poserar besökshundekipagen Anna, Veja, Henrik och Joy tillsammans med utbildningsansvarige Gunilla.

2019-12-19

Joy & Veja klarade inprovningen


Inlägget har följande kategorier:

Anna och jag fick en tidig julklapp i år när vi fick klartecken att påbörja utbildningen som besöks- och terapihundsekipage av utbildningsansvarig på SPI – Svensk Pedagoghundsinstitutet.

Förra veckan besökte utbildningsansvarige Gunilla Backman oss i Luleå för att kvalitetssäkra att hundarna känns lämpliga för uppdraget och att vi hundförare har bra samspel med våra hundar och förstår vad som krävs för att få till en framgångsrik hundverksamhet.

Nu sätter vi igång med utbildningen som omfattar åtta block varav första blocken är teori och successivt blir det mer och mer praktiska övningar. Utbildningen förväntas ta mellan 8 – 15 månader. Speciellt för denna utbildning, som är på distans, är att hundarna både utbildas som besöks- och terapihundar. Båda utbildningarna har samma grundkrav men där besökshunden jobbar för att förstärka klientens välmående i ögonblicket medan terapihunden arbetar utifrån specifika behov hos klienten.

Vi ska vara lite försiktiga med att inte överskatta vad hundarna och vad vi kan åstadkomma som hundekipage när vi är färdigutbildade. Hundverksamheten ska ses som varken mera eller mindre än alla andra dagliga insatser som görs för att våra klienter ska må bra.  Dock kan vi redan nu se vilken källa till glädje hundarna är och att vi och med detta definitivt kommer kunna bidra positivt i vardagen på våra enheter.  Vi är rejält taggade att köra igång (Anna var snabb att låna hem en av böckerna vi fick av Gunilla för att börja träna med Veja, jag fick knappt titta i boken). Nu får vi önska alla två- och fyrbenta kollegor en riktig god jul.  Vi hörs igen på nya året.

Henrik & Anna

Joy & Veja

Terapihunden Easy drar Joy i pulka.

Öppna så jag kan börja jobba...

 

Yrkesvalet var klart från start.