Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en horisont vid vattnet.

2019-02-20

Förändringens ständiga utmaning


Inlägget har följande kategorier:

Nog har väl vi alla drömmar om att uppnå något, eller att en plats att ta sig till? Tänk om man kunde trycka på en knapp, och så "poff" så hade vi nått dit vi strävade efter.

Nu är ju inte verkligheten skapad på det viset, det tar bara lite olika lång tid att ta sig till sina mål. Dels baserat på vad vi försöker åstadkomma, men också vilka förutsättningar vi har. Många kloka människor har dessutom konstaterat att processen eller vägen till målet är en del av tjusningen.

Ibland vet vi kanske inte vad vi vill, men att vi vill något annat. För just sitautionen vi befinner oss i är outhärdlig. Ibland behöver vi kanske kasta oss ut i det okända, även fast vi inte vet när vi kommer fram, eller om det ens finns något land i sikte....

Vi skulle kunna debattera och vinkla förändringens ständiga utmaning i oändlighet och vi kommer säkerligen alltid landa i att båda sidor har sina fördelar och nackdelar. För många år sedan, redan 2011, ärvde jag ett ärende från en kollega som sökte utmaningar på annat håll i arbetslivet. Eller kanske var det så att kollegan gick på föräldraledighet? Just den frågan har viss betydelse i min relation till klienten som vi kommer till senare. Han var en artig och vältalig man som vid den tidpunkten avtjänade livstids fängelsestraff (många år hade redan hunnit gå sedan domen föll). Han var mån om att ha kontakt med frivården och hörde av sig varje månad för att lämna en lägesrapport. Planeringen för verkställigheten var utformad efter hans behov, där fokus låg på att genomgå de behandlingsprogram som Kriminalvården erbjuder samtidigt se över vilka andra livsområden som studier eftersom det eventuellt kommer finnas en framtid utanför murarna.

Även om hans mående varierade, att å ena sidan planera för att återanpassa sig till samhället – å andra sidan inte veta om han ens kommer att komma ut i samhället igen, så var han alltid glad och tillfreds när vi talades vid. Men ovissheten kring om det blir frigivning gjorde sig påmind titt som tätt hos honom. Under samtalen vi hade varje månad talade vi om vad han gjort för att ta steg framåt och även fokus på oron för framtiden. Vad ska hända? Är det värt allt arbete han lägger ner för att skapa förutsättningar för sig själv? Tänk er att sätta upp långsiktiga mål, men inte ha den blekaste aning om var mållinjen befinner sig. Finns den över huvudtaget? Finns det land i sikte? Eller är det bara oändligt simmande till ingenting?

Det här är en oerhört klok man, som lärt sig att hantera sin situation utifrån sina förutsättningar. Vi ska så klart inte sticka under stolen med att han under sina år innan detta fängelsestraff tagit många och grovt felaktiga beslut, som varit anledningen till att han dömdes till den påföljd han har. Jag behöver inte i detalj klargöra vad han gjorde, men det är ett begränsat antal brott som föranleder livstids fängelse. Han har under åren som passerat som jag tidigare nämnt deltagit i allt som Kriminalvården erbjudit, och alltid med mycket goda vitsord. Det betyder inte att allt har gått på räls hela tiden, det har varit jobbigt, men han har aldrig utmanat systemet eller våra föreskrifter. Han har accepterat det straff Hovrätten dömde honom för många år sedan och tagit vara på den tid som påtvingats honom för reflektion av sina val och beslut han tagit.

Vad hände egentligen? Var befinner han sig nu? Hur har han gjort för att optimera sin verkställighet att betala tillbaka till samhället för brottet han begick och samtidigt ta ansvar för sin egen förändring? Fortsättning följer….

 

/Karin Beijergård Månsson

Krimsticscoach och frivårdsinspektör, frivården Helsingborg

 

Fakta

Klienter i fängelse får alltid en frivårdsinspektör (från sitt "hemmakontor") kopplad till sig så snart som möjligt när de kommer till anstalt. Som handläggare i frivården ingår det i våra arbetsuppgifter att hålla regelbunden kontakt med klienten. Vi förväntas vara involverade i den verkställighetsplanering (VSP) som upprättas för samtliga Kriminalvårdsklienter för att gemensamt med personal i anstalt optimera de insatser som finns för att möjliggöra vår vision och våra ledord "Bättre ut"