Alla inlägg


Bild på en sjö med berg på sidorna.

2019-02-05

En resa med färg


Inlägget har följande kategorier:

Föreställ dig att du spenderar en månad i en bil, tillsammans med en annan människa, i ett land där bilar kör på vänster sida. Finns det någon hjälpsam tanke du skulle kunna bära med dig under den resan, för att underlätta för både dig själv och din medresenär?

Som jag nämnde i mitt föregående inlägg (här) så har jag nyligen varit på semester i Nya Zeeland. Jag hade turen att ha min allra bästa vän och partner med mig på resan, vilket självklart underlättade eftersom vi verkligen bryr oss om varandra, respekterar och tar hänsyn till bådas olikheter och intressen. Det var en fantastisk resa i ett underbart land!

Trots att man tycker om någon så kanske det ibland kan bli påfrestande att spendera dygnet runt tillsammans. Då kan t.ex. lärdomarna från övningen "Färger", som Karin Beijergård Månsson också skrivit om (här), vara hjälpsamma. Dessa lärdomar har för mig personligen inneburit en insikt i varför jag egentligen gör olika saker och det har även fått mig att undvika vissa beteenden där jag kanske haft egoistiska grunder eller ställt upp för andra trots att jag inte haft någon ork. 

Har du någon gång funderat på vad du har för baktanke med det du gör? Gör du någonting för din egen skull, kanske av egoistiska skäl? Kanske gör du det för någon annans skull, till och med så att du går emot din egen vilja? Tar du hänsyn till dina egna känslor? För mig har dessa lärdomar verkligen varit en ögonöppnare - både i mitt privatliv men även på arbetsplatsen och i arbetet med klienter. Att våra attityder/tankar påverkar hur vi beter oss är någonting vi försöker lära ut till samtliga av våra klienter. Ett enkelt sätt att prata om attityder är med hjälp av dessa fyra färger/grundattityder.

Jag strävar alltid efter att vara "grön" i mitt sätt att vara gentemot andra men även gentemot mina egna känslor. Att ta hänsyn till sina egna tankar och känslor, samtidigt som man respekterar och tar hänsyn till de man har i sin omgivning är någonting som kan låta självklart. Det är dock inte alltid lika enkelt som det låter! MEN - Genom att uppmärksamma dina egna (bak)tankar kan du aktivt öka sannolikheten att du tar kontroll över ditt beteende

...Exempelvis när du sitter i en bil tillsammans med någon och hungern börjar smyga sig på. För mig är nämligen hunger en svag punkt, då tappar jag lätt humöret och gnäller på någonting helt oväsentligt vilket kan skapa dålig stämning. Tack vare kunskapen om attityder och min vilja att behandla alla på ett bra sätt så valde jag istället att ta kontroll över mitt eget humör och beteende under resan. Jag bad om att vi skulle stanna vid nästa restaurang istället för att bli grinig - vilket faktiskt bidrog till att jag gjorde semestern lite trevligare för både min partner och mig.

/Therese Skoog, frivårdsinspektör i Vänersborg

Färger: Ett sätt att prata kring attityder och beteenden

Grön - Jag räknas, samtidigt som du räknas
Röd - Jag räknas, men du räknas inte
Blå - Jag räknas inte, men du räknas
Lila - Jag räknas inte och du räknas inte.

Vem vill du vara?

Färger