Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar två arkeologer som sitter på huk och gräver försiktigt i marken.

2019-07-02

Arkeologiska fynd på Sagsjön


Inlägget har följande kategorier:

De arkeologiska utgrävningarna på Sagsjön fortsätter. Förutom fler stolphål så har även flera rester av gamla kärl påträffats.

Inför nybyggnationen av Sagsjönanstalten så pågår flera utgrävningar på anstaltsområdet. Som bloggen tidigare har skrivit om så är anstalten byggd på en gammal bosättningsplats från yngre bronsåldern/tidig järnålder. Nu har vi haft besök av arkeologer igen som fortsätter att gräva fram gamla stolphål och rester av krukor och olika slags förvaringskärl, 2 500 år gamla. Många av fynden går att åldersbestämma ganska väl direkt. I det efterföljande arbetet skickas kolprover på analys för ännu noggrannare bedömning.

Närbild på en hand som håller i en bit från ett lerkärl.

Arkeologerna behövde inte gräva särskilt djupt för att direkt hitta flera fynd. Just stolphålen syns tydligt, efter genomskärning i jorden, med en mörkare färg i mitten där stolpen suttit omringat av betydligt ljusare jordmassa. Stolparna har varit en del av staket för inhägnad av djur eller för olika slags upphängningar av redskap och kläder. De terrakottafärgade bitarna kommer från olika lerkärl, som förvarat råvaror och vatten och använts vid tillagning av mat.

På bilden syns ett gammalt stolphål.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön