Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bilden visar en kriminalvårdare som ska lägga sin röst.

2019-05-16

Förtidsröstning


Inlägget har följande kategorier:

Snart är det dags för EU-val. Självklart har man rätt att rösta även om man sitter i anstalt.

Många självklarheter blir otänkbara när man är frihetsberövad som till exempel tillgång till mobiltelefon och internet. Men en rättighet, som att rösta när det är val, är självklart och framför allt en rättighet. Tillsammans med Mölndals stad arrangeras det alltid en möjlighet till förtidsröstning på Sagsjön. En vecka innan informerades de intagna om förtidsröstningen och vad det är vi röstar om den 26 maj.

Valarbetarna har med sig det som behövs och arrangerar en förtidsröstning. Många intagna saknar legitimation men då kan anstalten istället styrka identiteten och röstningen kan genomföras. Röstkort skrivs ut digitalt.

Ett tjugotal intagna på Sagsjön passade på att förtidsrösta tillsammans med ett tiotal personal. En intagen kvinna berättar att det är första gången som hon röstar och att det hade hon antagligen inte gjort om hon inte befunnit sig i anstalt just nu. Hur gör man när man röstar? Måste man kryssa för något namn? Frågor, som för många av oss är självklara, är nya om man aldrig röstat tidigare.

/Ia Johansson, klienthandläggare anstalten Sagsjön

Röstning 1.jpg