Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Bild på Anna.

2019-05-17

Anna från Lärcentrum i Tidaholm


Inlägget har följande kategorier:

Under de snart tre år jag arbetat inom Kriminalvårdens vuxenutbildning har det alltid varit särskilt trevligt att ringa upp Lärcentrum Tidaholm. Lärarna där hyllas dessutom av klienter som studerar för dem på distans, så vad har de för hemlighet?

Ni på andra lärcentrum får inte bli ledsna nu, men av någon anledning så har lärcentrum Tidaholm alltid varit bland de trevligaste att ringa till. Min upplevelse är även att det gäller alla inblandade, såväl personal som intagna. De klienter som studerat för mig därborta har genomgående varit extra trevliga. Så detta får mig att undra; vad gör de?  Jag ger frågan till vår kollega Anna Fransson, som arbetar på nämnda lärcentrum.

1: Kan du förklara varför det är så trevligt att ringa till lärcentrum Tidaholm?

"Oj, det var en svår fråga. Vi är sju stycken som arbetar tillsammans, tre ämneslärare, två yrkeslärare och två studieassistenter. Vi är ett sammansvetsat gäng och har oerhört roligt tillsammans. Det är mycket skratt och prat hela tiden, vi skojar och bjuder på oss själva. Samtidigt har vi aldrig svårt att ställa om och vara allvarliga och ta snabba beslut när det krävs. Vi är helt enkelt ett glatt gäng som är måna och trygga med varandra, de studerande känner sannolikt av det och det smittar av sig. Det är alltid våra studieassistenter som svarar när ni ringer och de har båda jobbat länge och känner väl till våra studerande och vilka deras lärare är och det underlättar såklart. Jag tänker att när det är samma personer som svarar så blir det igenkänning och det är nog så trevligt. Kanske är det vår gemensamma glädje ni får ta del av när ni ringer oss. Svår fråga och roligt att det känns så!"

2: Sedan, du fick beröm av en av våra studerande som sa att ”Anna Fransson är läraren jag alltid önskat mig.” Har du något  hemligt knep gällande distansstudier, framförallt så att även mina distansstuderande hädanefter säger lika vackra saker om mig?

"Vad glad jag blir! Men vilka svåra frågor!

Jag tror dock inte att det finns något universaltips, utan alla behöver nog vara sig själva och hitta det som passar in i ens egen personlighet som lärare. Jag tror att alla gör så gott man kan med sina studerande och så även jag.

Men, jag tänker när jag undervisar oavsett om det är på distans eller på plats att jag ska vara tydlig. Tydlig när det gäller vad som ska göras, tydliggöra i studierummet efter varje samtal vad vi har bestämt och gått igenom. Tydligheten handlar ju även om när inlämningar, prov  och annat ges tillbaka, om vad som var bra och vad det finns för utvecklingsmöjligheter.

Sedan, det samma gäller även kunskapskraven under hela kursen. De studerande behöver veta hur de ligger i förhållande till dem och vi stämmer av kontinuerligt.  Nyckelordet  för mig är tydlighet och för att uppnå det  är förberedelse, struktur och planering A och O. Det här är en del i mitt förhållningssätt tror jag.  Jag brinner verkligen för läraryrket och det kanske mina studerande märker. Vad roligt att min studerande hos er tycker att det funkar bra det gläder mig väldigt mycket!"

Tack till dig, Anna Fransson  och trots svåra frågor så fick vi bra svar! Det här är verkligen sådant jag ständigt kan ta både lärdom och inspiration av i min egen yrkesutveckling. Slutligen, när studerande pratar  positivt om lärare, så är det de nämnda  faktorerna de lyfter fram, möjligen med tillägget entusiasm, trygghet  och värme, vilket är något som skiner igenom i Annas kommunikation. 

/Hanna Pohjola
Leg Gymnasielärare i engelska, anstalten Österåker