Kriminalvården logotyp

Alla inlägg


Katarina Eman Risberg och två kollegor står vid ett träd och blickar in i kameran.

2019-03-07

8 mars och kvinnodagen! Behövs det verkligen?


Inlägget har följande kategorier:

Ja, kvinnodagen behövs för det inbegriper ett synsätt av ALLAS lika värde. Eftersom ett jämställt samhälle ger goda förutsättningar för ett samhälle fritt från våld, gagnar det oss alla.

Det har nu gått drygt ett år sen metoo-vågen drog med oss in i ett paradigmskifte. Född på 60-talet som jag är, har jag fått följa kvinnorörelsens utveckling. Jag har hela tiden tyckt att den rörelsen har varit viktig och nödvändig, men kanske inte varit så engagerad som jag borde. Men när metoo kom blev det som ett yrvaket uppvaknande som inte var särskilt behagligt. Jag blev så berörd och engagerad att jag tillsammans med mina kollegor Mia och Malin startade uppropet #Virivermurarna. Den resan kommer för alltid att prägla mig och mina skygglappar drogs smärtsamt bort som ett hårt sittande plåster på hårig hud. Tack alla modiga kvinnor som delade med er. Ni har gjort skillnad för den här tanten men också för Kriminalvården.

 

Men vad har egentligen hänt? Som med alla stora förändringar som har att göra med synsätt, värderingar och normer så sker det inte över en natt. Det krävs hårt, medvetet och systematiskt arbete och en stor portion envishet, men också omtanke. Kriminalvården har dock lyft på skynket, tagit frågan på allvar och ser över vilket stöd som behövs för att skapa de rätta strukturerna för den nödvändiga förändringen. Förändringen som bryter tystnadskulturen och som låter oss arbeta tillsammans på lika villkor oavsett, kön, ålder, etnicitet etc. Kriminalvården likt många andra offentliga arbetsplatser har sedan länge haft handlingsplaner och chefsstöd för jämställdhet och likabehandling, men det behövs mer än det. Det krävs t ex en fast struktur och ett handfast praktiskt stöd till chefer. Dessutom behöver vi alla möta våra djupt förankrade tankemönster och det gör lite ont och är rätt besvärligt. Trots det är belöningen stor. Vi kommer att se på varandra med respekt och omsorg och förhoppningsvis bli mer inkluderande.

Samtalsmetoden Åskådarens roll i ett jämställt samtalsklimat är en nyckel, där vi får hjälp med att vrida och vända på våra föreställningar om våld och könsnormer samt hur vi alla som åskådare kan skapa ett friare och mer jämställt samtalsklimat. Kriminalvården tog fram metoden 2016-17 tillsammans med organisationen MÄN.  Flera arbetsplatser har börjat förändringsresan, utbildat samtalsledare och haft samtalsgrupper. Det vi hör är mest är lovord, men till liten del också motstånd – som sagt förändring gör ont.

Jag har hört röster som säger att det är lättare att prata om metoo-frågorna nu, och att det är mer ok att säga ifrån. Men det finns fortfarande mörka vrår som vi behöver komma in i, och det gör vi endast genom att lyssna och möta motståndet. Om vi alla vågar dra bort plåstret, öppna våra hjärtan så kommer vi att få en Kriminalvård som attraherar nya medarbetare och håller kvar erfarna kloka medarbetare. Vi kommer att ha ett varmt och inkluderande klimat som låter oss trivas och utvecklas tillsammans.

/Katarina Eman Risberg, senior handläggare på sektionen för utbildningsutveckling